Klid, pohoda a nefalšovaná domácká atmosféra vládly mezi lidmi na louce za obnovenou kapličkou v Mnichově u Vrbna pod Pradědem. Spolek Zvonek tady v sobotu pořádal druhý ročník hudebního festivalu s ukázkami tradičních i netradičních lidových a uměleckých řemesel.

NÁPAD NA KŘTU

Festival vznikl vlastně náhodou.

„Když jsme v nové kapličce křtili naše dvojčata, tak jsem pozval své kamarády muzikanty a spolužáky z restaurátorské školy, a jak jsme tak seděli, tak někoho napadlo, že bychom se mohli setkávat častěji. Slovo dalo slovo a festiválek byl na světě," vysvětlil hlavní organizátor, Jiří Vacek z Mnichova.

„Nechtěli jsme dělat byznys, nějakou megalomanskou akci, ale ukázat lidem věci, které jinde neuvidí, a děláme to pro obyčejné lidi," dodal Jiří Vacek.

DIDJERIDOO, HUDEBNÍ NÁSTROJ AUSTRALSKÝCH DOMORODCŮ

Na pódiu se v sobotu střídaly kapely, úspěch sklidily například domácí vrbenský Semtamtón nebo bruntálské Večery v jednom a zejména skupina Didjeridoo, která se, jak sám název napovídá, zaměřila na využití stejnojmenného hudebního dechového nástroje australských domorodců s doprovodem bubnů a bubínků.

Na okraji louky pak našli u stánků s občerstvením vše potřebné uondaní návštěvníci a rozbili zde svá stanoviště nejrůznější lidoví a umělečtí řemeslníci. Bylo tady několik řezbářů, kovář, kamnář, restaurátor či výrobkyně cínových šperků.

„Já jsem se do řezbařiny pustil vlastně až po odchodu do důchodu. Nejdřív jsem ale maloval a pak jsem přešel k těm dlátům. Chytlo mě to a už to dělám patnáct let. Dělám to hlavně pro radost sobě i druhým. Tady tenhle rámeček poputuje třeba až do Chicaga," sdělil řezbář Milan Holub ze Dvorců.

„O netradiční šperky jsem se zajímala vždycky. Tvorbou cínových šperků se zabývám už několik roků a pořád se ještě učím, pořád přicházím na něco nového. No a s tím, co umím, ráda seznámím všechny, které to zajímá, baví a chtěli by se něčemu přiučit," řekla výrobkyně cínových šperků Pavla Vogelová z Bruntálu. Před jejím stánkem se často tvořily fronty, především malých děvčat, která si chtěla s její pomocí vlastnoručně udělat netradiční šperk.

Na ty nejmenší ostatně pořadatelé rozhodně nezapomněli. Děti si zde mohly nechat pomalovat obličej nebo si pod odborným dohledem ozvláštnit tričko textilními barvami. Také se mohly zúčastnit soutěže v kreslení. Ten nejlepší výtvor pak bude součástí plakátu na další ročník festivalu. O termínu jeho konání mají už teď pořadatelé jasno. Příští rok proběhne opět poslední prázdninový víkend.

Ladislav Olejníček