Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně se stala vyhledávanou atrakcí Jeseníků. Letos ji za devět měsíců, kdy byla přístupná, navštívilo téměř 83 tisíc lidí, což z ní činí jeden z nejvyhledávanějších turistických cílů nejen v Jeseníkách, ale v celém kraji. Mnozí se sem vydávají opakovaně, aby viděli proměny v různých ročních obdobích i aktuální události.

Kpt. Tomáš Mlýnek (vpravo) jako vojenský kaplan má za sebou i mise v Afgánistánu. V minulosti působil jako farní vikář v Krnově a administrátor v Třemešné.
Kaplan z Afghánistánu

Během léta se zde prováděly velké opravy, lidé tak mohli poprvé po dvaceti letech vidět dolní nádrž bez vody. Neplánovaně se poněkud morbidní atrakcí Dlouhých strání stal třicetitunový autojeřáb, který loni v říjnu havaroval na dolní nádrži elektrárny. Zahynul při tom jeřábník. Po havárii byl jeřáb řízeně shozen na dno nádrže, kde čekal až do léta na její vypuštění, aby mohl být vyproštěn.

Podzemními provozy nebo kolem horní nádrže Dlouhých strání prošlo roce 2018 o osm procent méně turistů než loni, ale i tak jde o nejnavštěvovanější elektrárnu Skupiny ČEZ. Pro srovnání například Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín navštívilo 40 641 fanoušků energetiky.

Svatý Martin přijel do Krnova před kostel sv. Martina. Zde se podělil s žebrákem o svůj plášť a pak připil Krnovanům na zdraví svatomartinským vínem.
OBRAZEM: Do Krnova přijel milosrdný Martin

Počet návštěvníků poklesl hlavně kvůli letošním opravám a investicím.

„Informační centrum bylo letos otevřené bez omezení, přístupná byla i horní nádrž a po většinu času také podzemní prohlídkový okruh. Omezit jsme ale museli odborné exkurze, protože bychom nemohli zajistit bezpečnost návštěvníků,“ říká šéf Dlouhých strání Vítězslav Chmelař.

Nižší počet návštěvníků podle něj přispěl k hladkému průběhu oprav. S rozsáhlými opravami a investicemi byla spojena vyšší intenzita nákladní dopravy v této lokalitě.

Ilustrační foto.
Letošní sucho nemá mít na kvalitu vánočních stromků vliv
Ilustrační foto.
Kriminalisté chytili muže při výrobě pervitinu