Víte, že mandarinky ani další citrusové plody či jejich slupky do kompostu nepatří, protože jej zpomalují? A jak by měla správně vypadat ekologická zahrada? O tom všem mohli soutěžící žáci přemýšlet, když ve čtvrtek 28. dubna odpovídali na otázky v Ekosoutěži pořádané Základní školou Bruntál Okružní.

„Soutěž pořádáme již mnoho let. V době, kdy jsme začali, ještě takovéto aktivity školy neprovozovaly. Naše škola se jako jedna z mála k environmentální výchově hlásí a máme i na škole předmět ekologie," oznámil ředitel Základní školy Bruntál Okružní Leoš Sekanina.

PRAVIDLA SOUTĚŽE

Ekosoutěž je určena žákům základních škol a víceletých gymnázií od páté do deváté třídy. Je rozdělena na mladší (5. až 7. třída) a starší (8. a 9. třída) kategorii. Letos se akce zúčastnilo celkem čtyřiadvacet čtyřčlenných družstev ze základních škol v Bruntále, Vrbně pod Pradědem, Jindřichově, Karlovicích, Rýmařově, Krnově a Albrechticích.

ODMĚNA PRO KAŽDÉHO

Na slavnostním zahájení přivítal všechny soutěžící ředitel školy Leoš Sekanina spolu se zástupci partnerů akce, kterými jsou Lesy České republiky a Chráněná krajinná oblast Jeseníky, dále zástupkyně ředitele Jindra Novotná a vedoucí oddělení školství na Městském úřadě Bruntál Radek Štoller. „Děkuji všem účastníkům, kteří mají o naše životní prostředí zájem. Předem hlásím, že s odměnou odsud odejde opravdu každý, kdo vyhraje, tak samozřejmě s trochu větší, ale máte se na co těšit," usmíval se a vítal všechny ředitel Leoš Sekanina.

NEJLEPŠÍ Z KRNOVA A Z MĚSTA ALBRECHTIC

Družstvům nejdříve byly rozdány testy s otázkami. Pak družstva obcházela jednotlivá stanoviště, plnila zábavné i poučné úkoly a získávala body. Žáky čekalo poznávání různých rostlin a živočichů, prověření znalosti kompostování i testování práce s mikroskopy.

V mladší kategorii si nejlépe vedli žáci Základní školy Město Albrechtice, na druhém místě skončilo družstvo ze Základní školy Krnov, Janáčkovo náměstí, třetí pak žáci ze Základní školy Bruntál, Jesenická. Vítězi starší kategorie se stali žáci Základní školy Krnov, Janáčkovo náměstí, za nimi se umístilo družstvo organizátorské školy, tedy Základní školy Bruntál Okružní a na třetím místě skončili žáci Základní školy a Mateřské školy Karlovice.

KROUŽEK TERARISTIKY I DALŠÍ STANOVIŠTĚ

Družstva, která skončila dříve a musela čekat na ostatní, si pak ve volném čase mohla prohlédnout mimosoutěžní stanoviště. Například to pracovnice Střediska volného času Bruntál Marcely Rozprýmové, která dětem přinesla ukázat pár druhů zvířat, které chová v rámci svého kroužku teraristiky.

„I naši spoluorganizátoři z Lesů České republiky a CHKO Jeseníky si pro děti každým rokem připraví stanoviště, kde se je mohou ptát na různé otázky týkající se ekologie. Vždy se zde snažíme dostat odborníky, kteří dokážou žákům lépe odpovědět na jejich otázky. Navíc si s sebou pokaždé přinesou nějaké knižní publikace o přírodě, které pak naši kantoři využívají během výuky," sdělil spokojeně Leoš Sekanina.

EKOLOGIE ZAČÍNÁ U DĚTÍ

Kantoři i další organizátoři akce se shodují, že tato a podobně zaměřené akce mohou v dětech probudit a vylepšit vztah k přírodě. „Jsem tu již počtvrté a akce se mi velmi líbí. Vyvolává v dětech povědomí o ekologii, které pak mohou aplikovat jak v domácnosti, tak v přírodě. Určitě by se u dětí mělo s těmito věcmi začínat," zamyslel se pracovník správy CHKO Jeseníky Michal Ulrych.

Podobného názoru je také Martin Urbášek z Lesní správy Bruntál patřící pod Lesy České republiky.

„Je dobře, že školy v dětech pěstují zájem o přírodu. Jsem taky rád, že jsou Lesy ČR partnerem takovéto akce. Když děti vidí, kolik organizací starajících se o přírodu existuje, tak si uvědomí, že je ekologie opravdu důležitá," vysvětluje Martin Urbášek

ZKUSIL TO I STAROSTA

Žáci si soutěž užili. „Jsem tady poprvé a soutěž je fakt super! Nejvíc se mi asi líbila poznávačka živočichů a rostlin," prozradila Deníku patnáctiletá Agáta Rokosová ze Základní školy a Mateřské školy Karlovice. Děti přišel podpořit také starosta města Bruntál Petr Rys, který si sám některé soutěže vyzkoušel, u některých otázek se musel nad správnou odpovědí opravdu hodně zamyslet.

„Obdivuji všechny děti, které se do této soutěže zapojily a otázky zodpověděly správně, některé jsou opravdu těžké. Jsem za tuto akci moc rád. Zvyšuje povědomí veřejnosti o ekologii," hodnotí Petr Rys.

Miriam Opletalová