Město Albrechtice se kvůli nadměrné kalamitní těžbě ocitlo ve svízelné situaci. Firmy, se kterými město nasmlouvalo odvoz dřeva, odmítly odebrat cokoliv nad rámec smlouvy. Cena dřeva totiž kvůli kůrovci padá dolů a není snadné ho na trhu udat.

Vytěženého dřeva přitom bylo tolik, že už ho Město Albrechtice muselo skladovat i na cizích pozemcích, které patří zemědělcům i soukromým osobám. Delším skladováním dřeva na hromadách utrpěla jeho kvalita, takže kvůli zaváhání by se jeho cena se mohla snížit ještě víc.

V TÍSNI MUSELI VSADIT NA WOOD SOURCE

Město Albrechtice hledalo firmu, která dokáže dřevo odvézt co nejdříve a v co největším množství. V této situaci odborný lesní hospodář Města Albrechtic Jakub Ručka dostal tip na firmu Wood Source s. r. o. Působila důvěryhodně, protože je poměrně velký hráč na mezinárodním trhu se dřevem.

Například na Ukrajině vlastní u hranic se Slovenskem, Maďarskem s Rumunskem manipulační plochy s evropským rozchodem kolejí, aby se dřevo nemuselo překládat.

„Wood Source s. r. o. jsem si prověřoval a byl jsem ujištěn, že se jedná o solidní firmu. Byla to firma schopná během několika dnů odebrat 1500 kubíků dřeva, a přitom respektovali naši cenu i cenu za výhoz. V současné době máme vytěženo asi 5,5 tisíce kubíků dřeva a do konce roku předpokládáme těžbu ve výši 3,5 tisíce kubíků," vysvětlil Jakub Ručka zastupitelstvu situaci.

Jeden z radních ale upozornil albrechtické zastupitele, že vzhledem k podmínkám ve smlouvě s Wood Source, byl tento obchod uzavřený ve spěchu, zřejmě od počátku pro město rizikový.

OBCHOD NA DLUH: NEZAPLACENÉ FAKTURY

„S firmou jsme dojednávali podmínky smlouvy, výši penále i kauci. Jednání nebylo jednoduché a museli jsme se rozhodnout, co nejdříve. Jinak by firma s námi smlouvu neuzavřela a dřevo by nám zůstalo na skládkách," doplnil informaci pro zastupitele starosta Města Albrechtic Luděk Volek.

Rozhodnutí, že firma městu za odebrané dřevo zaplatí jen kauci a zbytek doplatí, až ho sama dál prodá, na počátku vypadalo jako rozumné východisko. Skončilo to ale neproplacenými fakturami.

RADNÍ KOŠULIČ: RIZIKO BYLO NEPŘIMĚŘENÉ

„Konstatuji, že starosta ani pan Ručka nepostupovali v souladu s usnesením rady města. Kauce nebyla nastavena na množství odebraného dřeva a došlo k nepřiměřenému riziku při uzavření smlouvy. Dále sděluji, že odstupuji z Rady města," reagoval na vzniklou situaci radní Milan Košulič, který je profesí lesník a dobře zná situaci na trhu se dřevem i obvyklé obchodní podmínky.

WOOD SOURCE: SVŮJ DLUH UZNÁVÁME

Wood Source, s.r.o. uznává dluh vůči Městu Albrechtice za odebrané dřevo ve výši 2,3 milionu korun. Hodlá ho uhradit ve splátkách. Podle stanoviska firmy došlo během transportu dřeva na Ukrajině k situaci, kterou nemohli předpokládat ani ovlivnit.

Wood Source, s.r.o. od roku 2010 vozí kulatinu z Ukrajiny do České republiky, Rakouska a Rumunska. Nákup kulatiny ve Městě Albrechticích byla vlastně jednorázová náhodná transakce, protože jedna z vagonových souprav vyložila náklad v České republice a zrovna byla volná.

NARAZILI NA UKRAJINĚ NA BYROKRACII

„Jelikož jsme s nákupem kulatiny v České republice nepočítali, neměli jsme na to připravené cash flow. Proto jsme mohli složit zálohu 500 tisíc korun. Bohužel poté, co jsme dřevo dodali k odběrateli na Ukrajině, nepředvídaně došlo ke komplikacím.

Primátor Zakarpatského kraje vydal nařízení pro celní úřad, že smějí pouštět za hranici jen dřevo délky do jednoho metru. Takové omezení je v rozporu s platnou legislativou Ukrajiny, která nijak neomezuje délku exportovaného dřeva," napsal zástupce Wood Source Městu Albrechticím ve zdůvodnění žádosti o splátkový kalendář.

UKRAJINCI PRÝ BLOKUJÍ NA 200 VAGONŮ DŘEVA

Absurdní je, že řádně proclené dřevo Ukrajina vpustila na své území, ale už ho nepustila přes hranice dál, ke koncovému odběrateli v Rumunsku. Na hraničních přechodech Zakarpatského kraje kvůli novému nařízení uvízlo v byrokratické pasti více než 200 vagonů se dřevem.

Ve vagonech plných dřeva mají firmy blokované obrovské finanční prostředky, když dojednané obchody nemůžou doběhnout do konce.

KDYBYCHOM TO VĚDĚLI, NEŠLI BYCHOM DO TOHO

„Obrátili jsme se o pomoc i na Velvyslanectví České republiky v Kyjevě i na úřad Business Ombudsmana. Svého dobrého jména si velice vážíme a kdybychom o něčem takovém tušili, do obchodu s vámi bychom nešli. Doufáme, že budete mít pochopení," napsal zástupce Wood Source, s.r.o. Městu Albrechticím.

Pravdivost svých tvrzení doložil dopisem českého velvyslance na Ukrajině.