Student Dominik Krasula získal krásné druhé místo v kategorii žáci druhého stupně základních škol a víceletých gymnázií v soutěži pro děti a mládež Logická olympiáda v Ostravě. Díky tomu se může těšit na celorepublikové finále soutěže, které se uskuteční 26. listopadu v Míčovně Pražského hradu, kam postoupilo z krajského kola celkem osmadvacet soutěžících.

V této unikátní soutěži hledali organizátoři ze společnosti Mensa České republiky nejlogičtěji uvažující žáky ve třech kategoriích. Podle věku spolu v jednotlivých skupinách bojovali žáci prvního stupně základních škol, druhého stupně základních škol a víceletých gymnázií a studenti středních škol.

„Dominik Krasula má čtrnáct roků a je žákem 4. ročníku osmiletého studia (kvarty) naší školy. Krajského kola Logické olympiády se zúčastnil již loni. Podle mých informací iniciativa vyšla od samotného žáka, přestože škola musela potvrdit jeho účast. Na krajské kolo ho samozřejmě doprovázela vyučující naší školy," uvedl o studentovi ředitel Gymnázia Krnov Vladimír Schreier.

Do krajského kola soutěže se probojoval ve stejné kategorii jako Dominik Krasula také Michal Urban, který je žákem sedmé třídy Základní školy na Janáčkově náměstí v Krnově.

Logická olympiáda podporuje myšlení

Jednotliví soutěžící se postupně utkali v písemném testu, promítaném testu a interaktivní soutěži Všichni proti všem. V různých typech úloh jako slova, skládačky, logik, kostky, rovnice nebo zebra získal body pouze ten, kdo odpověděl jako první a správně.

„Myslím, že soutěž nebyla nijak zvlášť těžká. První část (test) byla založena na tom, že otázky byly sice relativně lehké, ale čas na ně byl krátký. S druhou částí (promítaný test) nebyly téměř žádné problémy. Je to jedna z těch soutěží, kdy velkou procentuální úspěšnost má většina soutěžících," řekl Dominik Krasula a doplnil, že se do soutěže přihlásil sám.

O olympiádě věděl již z loňského roku, kdy se jí také účastnil. Tehdy se o soutěži dozvěděl přes školu z řady zveřejněných nabídek různých soutěží, které jsou uveřejněny ve vitrínkách na zdi krnovského Gymnázia. Co na to říkají rodiče? „Rodiče mě podporují, i když je pro ně těžké zvykat si, že někam jezdím bez nich. Myslím si, že jsou na mě pyšní," dodal Dominik Krasula.

Tisícová konkurence

Letos se do pátého ročníku soutěže Logická olympiáda zaregistrovalo přes třicet dva tisíc žáků a studentů ze stovek škol z celé republiky. Přitom nejvíce účastníků jich bylo právě v Moravskoslezském kraji.

Co vás v otázkách nejvíce zarazilo? „Celá třetí část. Ta probíhala tak, že se před námi promítaly různé úkoly (tři sítě krychle, ze dvou z nich poskládáš stejnou kostku, které to jsou? Nebo se na obrazovce hýbaly písmena, a měli jsme z nich vytvořit slovo apod.). Odpovídal pouze první přihlášený. Když odpověděl správně, získal bod. Když odpověděl špatně, dva se mu odečetly. Na této části jsem ztratil celkem dost bodů. Skutečně zde platilo mluviti stříbro, mlčeti zlato," řekl Dominik Krasula.

Na soutěž jsme málem nedojeli

Samotné krajské kolo Logické olympiády v Ostravě, které se konalo v pátek 2. listopadu, bylo pro soutěžící dramatické ještě před samotnou soutěží.

„Největší problém byl do Ostravy vůbec dojet. Vlak, kterým jsme měli jet, měl hodinu zpoždění. Takže se rychle přebíhalo na autobus, se kterým jsme měli dojet hodně na těsno. Naštěstí nám řidič zastavil přímo před budovou, kde se soutěžilo," popsal Dominik Krasula, který se rád účastní různých soutěží. Má za sebou také učinkování v soutěži Zeměpisné olympiády.

„Už od primy (nyní jsem v kvartě) se účastním soutěží. Tehdy jsem skončil v krajském kole Zeměpisné olympiády třetí a postupové místo mi tím těsně uniklo. Takže se na finále Logické olympiády opravdu těším. Je to poprvé co jsem se do finále probojoval. Dosud se mi to nepodařilo. Asi i proto, že se nespecializuji na konkrétní obor. A pro postup do ústředí je potřebné se soutěži opravdu věnovat, což jsem kvůli dalším soutěžím nemohl. Naštěstí příprava na tuto soutěž může probíhat i skrze účast v jiných soutěžích. Logické uvažování si procvičuji převážně přes matematické korespondenční semináře," uvedl Krasula.