Neobvyklé pojetí prázdnin či dovolené si zvolily desítky mladých lidí z různých částí republiky. Již poosmé jedou na dobrovolnickou brigádu SummerJob, která se uskuteční na Jesenicku. Dobrovolníci nabídnou místním práci zdarma, ale i večerní kulturní programy, například koncert slovenské kapely Polemic nebo divadelní představení královéhradeckého Klicperova divadla.

Dobrovolnický projekt SummerJob se uskuteční v obcích Vápenná, Žulová, Černá Voda a Skorošice ode dneška do 9. července. Během týdne dobrovolníci pomohou až na 90 místech, převážně v domácnostech a obecních nebo církevních objektech.

Tak jako v minulých letech plánují dobrovolníci nezištně pomáhat hlavně v rodinách a doma u starších či nemocných lidí. „Máme zkušenosti, že naši účastníci zvládnou skoro jakoukoliv práci, s níž lidé potřebují pomoc," sdělil Jiří Majvald, který má na starosti koordinaci pracovních lokalit.

V minulosti dobrovolníci nejčastěji natírali ploty, vyklízeli půdy či sklepy, pomáhali s pracemi na zahradě nebo s přípravou dřeva na zimu. „Máme však mezi sebou i pracanty, kteří se nezaleknou ani technicky náročnějších činností, jako je pomoc na stavbě či při bourání objektů," doplnil Majvald.

Přestože je podle něj zájem o dobrovolnickou pomoc mezi obyvateli všech obcí zvýšený, ještě několik volných míst mohou dobrovolníci navštívit. „Určitě je nejlepší se nám přihlásit prostřednictvím mailu jobteam@summerjob.eu nebo zavolat na telefonní číslo Jobteamu 604 373 093," upřesnil Jiří Majvald.

Přípravy probíhaly ve spolupráci se starosty všech obcí. „Na dobrovolnický projekt SummerJob se těšíme. Již loni tito mladí lidé ukázali, že umí nejen udělat kus práce, ale doslova nám během týdne oživili a rozhýbali obec napříč všemi věkovými skupinami. Věřím, že i letošní SummerJob bude vydařený," řekl Leoš Hannig, starosta Vápenné, kde mají dobrovolníci základnu.

Kromě dobrovolnické práce přináší SummerJob i kulturu. „Kapela Polemic vystoupí ve středu 5. července na fotbalovém hřišti v Černé Vodě. Předcházet tomu bude koncert bluesové skupiny Time off z Lanškrouna. Lákadlem je i divadelní představení Oskar a růžová paní Klicperova divadla v Hradci Králové dnes v Žulové," doplnil Pavel Seidl.

Blažené Osoblažsko: dobrovolníci pomáhají kostelu v Pelhřimovech

V zaniklé vsi Pelhřimovy je opuštěný kostel ze 13. století. Na jeho opravách se podílejí účastníci tábora Blažené Osoblažsko. Mladí lidé mezi 15 až 30 lety přijedou ze všech koutů strávit kousek léta na Osoblažsku, a spojit zde pobyt v přírodě, výlety a koupání s dobrovolniskou prací.

Tábor Blažené Osoblažsko pořádá Hnutí DUHA Jeseníky od 21. do 28. srpna na základně ve Slezských Rudolticích. Ubytování a stravování je zdarma, jízdní kolo je nutné. Více informací lze získat na jana.somm@gmail.cz. V kostele také pořádají Bratři Orffové známý festival.