Vlakové spojení Krnov Jeseník chtěl Moravskoslezský kraj ukončit už v polovině června. Protestovali proti tomu nejen místní, ale i příznivci osoblažské úzkokolejky, která na tuto trať v Třemešné navazuje.

Kraj a České dráhy odložili rozhodnutí o dalším osudu této trati na polovinu prosince, kdy končí platnost starého jízdního řádu. V těchto dnech si zhluboka oddechli cestující na trati Krnov - Jeseník. Změny v novém jízdním řádu nebudou nijak drastické. A fanoušci Osoblažky dokonce mají důvod k radosti.

Radostná zpráva

„V neděli začal platit nový jízdní řád pro rok 2015. S potěšením vám můžeme oznámit, že rozsah osobní dopravy na Osoblažské úzkokolejce a přilehlé železniční trati Krnov - Jindřichov ve Slezsku se v podstatě nezměnil a zůstává na stejné úrovni jako dosud," s potěšením oznámil Pavel Schreier ze společnosti Slezské zemské dráhy. Ta v létě pořádá na úzkokolejce Osoblažce nostalgické jízdy parních vlaků.

V novém jízdním řádu se najde pár zajímavých zpráv. Cestující se zde rozloučili s většinou rychlíkových souprav Ostrava - Jeseník, na které byly zvyklí už od poloviny devadesátých let. Ty převážně nahradí nízkopodlažní soupravy Regionova.

České dráhy i Olomoucký a Moravskoslezský kraj očekávají, že se tímto způsobem podaří zlevnit provoz na takzvaném peážním úseku přes Polsko. Jedná se o úsek přes polské nádraží stanici Glucholazy.

Pro cestující přibude v pracovní dny nový osobní vlak z Jindřichova ve Slezsku (odjezd 15.50 hodin) do Krnova (příjezd 16.18 hodin).

Jedenáctá parní sezona

Výletní turistické vlaky s parní lokomotivou na Osoblažce vstupují do jedenácté sezony. Dopravce Slezské zemské dráhy oznámily, jak bude vypadat. Začíná 8. května 2015. „Místo původní motorové lokomotivy s výletními vozy pro školní výlety jsme se v červnu rozhodli prodloužit sezonu parních vlaků.

Parní vlak bude vyjíždět nově již každou sobotu v červnu," představil novinku Pavel Schreier ze Slezských zemských drah. Parní vlak bude jezdit o sobotách, nedělích a svátcích v červenci, srpnu i v září. Posledním parním vlakem roku roce 2015 bude Mikulášský parní vlak 5. prosince.

Zkrátí v Rudolticích zbrojení vodou

„V létě se na úzkokolejce několikrát objeví také druhý parní vlak z Osoblahy do Slezských Rudoltic a zpět s lokomotivou Rešica. Přesné termíny těchto jízd budou známy na jaře," dodal Schreier s tím, že díky finanční pomoci Moravskoslezského kraje se zrychlí dobírání vody do parní lokomotivy ve Slezských Rudolticích.

Takzvané zbrojení lokomotivy vodou je sice pro cestující velkou atrakcí, ale pro někoho mohla být tato podívaná až zbytečně dlouhá.

„Na cestě z Osoblahy do Třemešné zkrátíme stání z původních 35 minut na pouhých 17 minut," doplnil Pavel Schreier ze Slezských zemských drah.