Velmi aktivní jsou zejména provozovatelé skiareálů v Karlově pod Pradědem a Malé Morávce. Tak třeba na Kopřivné, kde už v loňské sezoně postavili čtyřsedačkovou lanovku u nejdelší sjezdovky dlouhé 1350 metrů, letos trať osvětlili více než stovkou výkonných reflektorů. Areál tak nabízí pohodové večerní lyžování, nyní je v provozu denně. Jde o nejdelší sjezdovku v Malé Morávce a Karlově.

Jednotný systém

V Malé Morávce a Karlově pod Pradědem najeli před zimní sezonou na jednotný odbavovací systém. Pod společným logem většina provozovatelů tamních areálů nabízí přenosné jízdné na jednu jedinou permanentku.

„Vzdálenosti mezi areály jsou krátké, turisté si sami mohou vybrat, který areál je pro ně v tu kterou chvíli nejpříjemnější. Stačí zaplatit permanentku kdekoliv, poté lze lyžovat kdekoliv v rámci jednotného systému," uvedl starosta Malé Morávky Ondřej Holub.

Novinka je výhodná zejména pro ty, kteří v Jeseníkách tráví několik dnů a pobyt si chtějí bez větších komplikací zpestřit. Co do přepravních kapacit a rozsahu sjezdových tratí, Ski centrum Malá Morávka-Karlov pod Pradědem je ve srovnání s ostatními středisky v zemi asi největším lyžařským střediskem v Česku. Rozhodně nemá konkurenci a je i jedním z nejstarších středisek na Moravě. Ubytovací kapacita v obci je tří a půl tisíce lůžek.

„Přitom třeba z Ostravy-Poruby jsou lyžaři nebo běžkaři v Jeseníkách dřív než v Beskydech a mám za to, že nabídka našich služeb je mnohem luxusnější," prohlásil spolumajitel skiareálu na Kopřivné Karel Ležatka.

Nové lanovky

Ve skiareálu Myšák v Karlově pod Pradědem je letos zbrusu nová komfortní dvousedačková lanovka. Areál nabízí dva a půl kilometru sjezdových tratí všech druhů obtížnosti. „Velkých změn doznalo zázemí pro návštěvníky areálu. Vybudovali jsme novou restauraci s kapacitou sedmdesáti míst, půjčovnu lyží, testcentrum a skiservis," řekl ředitel skiareálu Jaroslav Lukeš.

Nejrychlejší sedačkovou lanovku v regionu nabízí areál Ski Karlov v Karlově pod Pradědem. Největším lákadlem je bezesporu čtyřsedačková lanovka Karlovský express v areálu Karlov. Jsou zde dvě zcela nové sjezdovky Sportovní a V Javořinách. K areálu patří taktéž vleky U Pradědu a Katrák. Lyžařský areál Klobouk na konci karlovského údolí nabízí vyžití především zdatnějším lyžařům.

Těžko zmínit všechny areály a atrakce v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem. Namátkou jen připomeňme skiareál Kazmarka nebo Turistické centrum Pawlin. „Nové vybavení má v letošní sezoně naše lyžařská školička i hospůdka. Jen je nám líto, že je letos zima tak skoupá na sníh," nastínil letošní problém všech provozovatelů Dan Pawlin ze stejnojmenného centra.

Avalanche se zapojil

Do moráveckého společného odbavovacího systému patří skiareál Avalanche v Dolní Moravici. Nový provozovatel areálu připravil novinky v podobě rozšíření sjezdové tratě o deset metrů. Zároveň upravil profil sjezdovky a vybudoval snowtubingovou dráhu v délce osmi set metrů. Samozřejmostí je skiservis, lyžařská škola a půjčovna lyží. Dvakrát týdně je večerní lyžování.

„Lyžaře na svah vozí čtyřsedačka, jen škoda že se zatím nezprovoznilo wellness centrum na svahu," konstatoval provozovatel skiareálu Tomáš Gangur.

Velkým lákadlem je Ovčárna, otevřeny jsou sjezdovky A, B, C, Malý i Velký Václavák. „Chcete mít sjezdovku sami pro sebe? Přijeďte na Praděd. Prázdné sjezdovky, super sníh, výhledy a žádné stání u vleku," lákal na Ovčárnu provozovatel Josef Figura.

Lyžuje se rovněž ve skiareálu Sedlář v Karlově Studánce nebo u penzionu Grizzly v Ludvíkově a ve Vrbně pod Pradědem. „Od letošní sezony jsme prodloužili sjezdovku o 599 metrů. Nynější celková délka lyžařských tratí je 1501 metrů s převýšením 300 metrů," sdělil provozovatel vrbenské Skiarény Ladislav Novák. Vynikající podmínky pro lyžování nyní nabízí i obě zimní střediska skiareálu Annaberg v Andělské Hoře a Suché Rudné.

Společně: co navštěvníkům nabízejí?Do společného odbavovacího systému patří zimní areály Kopřivná, Myšák, Ski Karlov a Avalanche. Systém zahrnuje šest sedačkových lanovek, patnáct vleků, více než dvacet kilometrů sjezdovek s přepravní kapacitou pětadvaceti tisíc osob za hodinu. V lokalitě je téměř čtyři tisíce ubytovacích míst a přes osmdesát kilometrů upravovaných běžeckých tras. Běžecké trasy jsou i na Ovčárně ve směru ke Švýcárně a dál na Rýmařovsko a Šumpersko.

.