Ke komunálním volbám by měli přijít lidé dobře připraveni. Ať už se jedná o voliče nebo volební komisaře, zodpovědnost je na místě. Jde o výběr kandidátů do zastupitelstva, i o hladký průběh voleb.

Například v Bruntále se voliči rozhodují mezi třemi sty jednapadesáti kandidáty do sedmadvacetičlenného zastupitelstva. Ze zvolených zastupitelů následně vzejde devítičlenná rada, starosta i jeho zástupci.

Členové volebních komisí Města Bruntálu se sešli tři týdny před komunálními volbami v sále Střední odborné školy v Krnovské ulici, aby zvolili své předsedy a místopředsedy. A také aby se jednotliví členové seznámili a dozvěděli se bližší informace, týkající se průběhu voleb. Šlo o vůbec první setkání bruntálských okrskových komisí před volbami, které se konají od pátku 10. do soboty 11. října.

„Jsme staří, ostřílení matadoři, myslím si, že počítání hlasů opět letos hladce zvládneme," řekl k počítání volebních hlasů člen volební komise Julius Kret. Členem volebních komisí je tento exponovaný muž při každých volbách.

„Chodívám do komise do Základní školy Cihelní, kde je vždycky těch komisí víc. Přece jen je okolo školy největší bruntálské sídliště, takže voličů chodívá poměrně hodně," uvedl Julius Kret.

Počítání je složité

V letošních komunálních volbách mají voliči možnost volit nejen tu kterou stranu.

Mohou dát hlas jednotlivým kandidátům napříč politických spektrem. Stran a uskupení se přitom letos do voleb přihlásilo třináct, tedy o dvě více, než před čtyřmi lety, kdy obyvatelé Bruntálu vybírali stávající zastupitele.

„Sedmadvacet hlasů mohou voliči rozdělit opravdu komukoliv. Komise musí pečlivě hlasy sčítat, aby neudělala chybu. Je lepší nespěchat, ta přesnost je opravdu dost důležitá," zdůraznila na schůzi vedoucí správního odboru města Eva Mazouchová.

Jak Eva Mazouchová dodala, volebních okrsků spadá pod Město Bruntál hned devatenáct, a to včetně místní části Kunov. Ti, kteří jsou oprávněni volit, obdrží hlasovací lístky nejpozději tři dny před volbami, do úterý 7. října.

Volební lísky si mohou zájemci vyzvednout těsně před svou volbou též ve volební místnosti. Snad bude mít většina voličů šťastnou ruku.