Tyto lovecké chaty se staly cílem vycházky pořádané Klubem Za starý Bruntál v sobotu 28. května. A jak už to při akcích tohoto Klubu bývá, účastníci se dozvěděli řadu zajímavostí z historie i dob nedávných. Průvodci Pavel Rapušák a Antonín Zgažar měli na pětihodinovou vycházku připraveno dostatek informací.

„Cesta byla zpestřena dvanácti zastávkami s výkladem. Začali jsme v městském parku a jeho historií, připomněli jsme trasu mlýnského náhonu a překročili 50 rovnoběžku severní šířky. Prošli jsme kostel ve Starém Městě s výkladem Dr. Mezerové, prohlédli si zvenku bývalý závod Větrovan a pak jsme polní cestou kráčeli k první lovecké chatě zvané Zděná," popsal předseda Klubu Za starý Bruntál Pavel Rapušák cestu k první chatě postavené stylem hrázděného zdiva.

Pak trasa pokračovala po lesních cestách k oběma chatám dřevěným.

.

„Ta první z nich se objevila najednou na velké mýtině, která vznikla nedávno po rozsáhlé těžbě smrkových kultur. Všechny chaty jsou ve velmi špatném stavebně technickém stavu a za současné situace můžeme jen stěží očekávat změnu vztahu uživatele těchto lesů k objektům, které nejsou evidovány v katastru nemovitostí," podotkl Pavel Rapušák. V současné době les obhospodařují Vojenské lesy a statky ČR.

Výletníci pak došli až do Široké Nivy Skrbovic, kde se zastavili u starého hřbitova, který se na světě znovu objevil díky spolku Reconciliatio, vedeného bruntálským rodákem a správcem české vědecké stanice J. G. Mendela v Antarktidě Pavlem Kaplerem a s přispěním obecního úřadu.

Poslední zastávka pak byla v Markvarticích u velkého pomníku obětem 1. světové války.