Pohodlnější cestování, možnost navštívit kulturní akce, nechat se odvézt na úřad nebo třeba společně podniknout výlet zde po okolí. To vše bude pro seniory v bruntálském Centru Pohoda s třemi novými vozy, které díky dotacím mohli pracovníci centra pořídit, mnohem snazší.

Jídlo nevychladne

Terénní pracovníci, kteří převážejí jídla seniorům žijícím mimo budovu centra, se již nemusí zbytečně obávat, že jim jídlo po cestě vychladne.

„Vozidlo Peugeot Partner Furgon, kterým budou naši terénní pracovníci rozvážet jídlo, je speciálně upravené, uvnitř auta je zateplení a výhřevný prostor, takže jídlo tak rychle nevychladne," sdělila Jarmila Šíblová, ředitelka Centra sociálních služeb Pohoda Bruntál.

Odvoz na úřady nebo nákupy

Druhým novým autem je Suzuki Vitara s vysouvací a otočnou sedačkou pro spolujezdce. Poslouží k převozu uživatelů pobytových služeb centra.

„Když bude někdo z našich uživatelů potřebovat například na nákup, úřad nebo poštu, tak požádá někoho z pracovníků a ten jej tam odveze. Vozidlo může sloužit i k převozu nových zájemců o pobyt v Centru, kteří si jej chtějí přijet prohlédnout," vysvětlila Jarmila Šíblová.

Auta využijí i terénní pracovníci k přepravě do bytů klientů nebo na nákup léků.

Výlety a návštěvy

Třetím a největším vozidlem je minibus Peugeot Boxer Combi, který byl dodatečně vybaven i pro převoz osob na invalidních vozících.

„Tento vůz je výbornou šancí pro zpestření programu. Naši svěřenci sice mají venkovní zahrádku, ale určitě je potěší, když s nimi zajedeme třeba do divadla nebo je převezeme na drobný výlet po parku či na Uhlířský vrch a další místa zde v okolí," oznámila plány na využití auta Jarmila Šíblová.

Do minibusu se vejde devět osob včetně řidiče, počet převážených však záleží na tom, kolik vozíčkářů na výlet pojede.

„Auto je vybaveno nájezdovou plošinou a v zadní části je možnost vozík pevně upoutat, takže se člověk na něm nemusí zbytečně přesazovat na sedadlo. Co se pak týče kapacity, tak například když pojedou dva vozíčkáři, kvůli kterým vytáhneme vzadu sedačky, zbudou tři volná místa," popsala manipulaci s vozem ředitelka Centra.

Vozidlo poslouží i k dalším účelům

Do budoucna, kdy bruntálské Centrum plánuje zřídit denní stacionář pro seniory, bude minibus sloužit také k dovozu a odvozu seniorů do služby.

„Během let 2017 až 2020 bychom chtěli zřídit denní stacionář i pro seniory ve zdejším okolí. Pravidelně jsme navštěvovali stacionáře například v Havířově nebo Novém Jičíně, abychom se podívali, jak to chodí a co máme dělat," prozradila Jarmila Šíblová. Do objektu budoucího stacionáře budou pracovníci právě pomocí nového minibusu případné zájemce o stacionář převážet.

Celkové výdaje na nákup všech tří vozidel činily 2.178.584 korun.

Miriam Opletalová