Základní umělecké školy si mnoho lidí stále spojuje,kromě výuky hry na hudební nástroje a zpěvu především s malováním a kreslením. Toto zaměření sice mezi výtvarnými obory patří k základním, ale ani v oblasti výtvarné činnosti se pokrok nezastavil a umělecké školy jdou s dobou.

Příkladem může být třeba bruntálská základní umělecká škola, kde se děti ve výuce výtvarného oboru v předmětu multimediální tvorba učí tvořivě používat nová média, která je v současnosti běžně obklopují a to například tvorbou animací.

„Při tvorbě krátkých animací jsou děti postaveny před množství úkolů – vymýšlí příběh, navrhují loutky, malují, vystřihují, sešívají, animují, fotí, nahrávají zvuky nebo mluvené slovo a v počítačovém programu zpracovávají obraz a zvuk ve film. Není výjimkou, že se děti spojí v jeden tým a realizují společně jednu myšlenku," uvedla učitelka výtvarného oboru Kateřina Olejníčková.

V loňském roce se žáci bruntálské základní umělecké školy mimo volné animace zabývali také tvorbou další části ojedinělého mezioborového projektu Malované zpívání. Projekt je věnovaný lidovým písním, které děti výtvarného oboru animují a při zpracovávání filmu používají nahrávky pořízené v hodinách sólového i sborového zpěvu. Od roku 2014 žáci zrealizovali 40 lidovek.

Ladislav Olejníček