Soutěže na téma byl Karel IV. Němec, Čech nebo Evropan, která se konala v rámci česko-německého týdne v krnovské synagoze, se zúčastnilo pět týmů z různých škol. Své šikovné němčináře vyslaly do soutěže také krnovské střední školy gymnázium, pedagogická škola a střední škola dopravy a cestovního ruchu. A dokonce si mezi středoškoláky troufla i albrechtická základka.

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SVÝMI NÁPADY PŘEKVAPILA

Deváťačky ze Základní školy Město Albrechtice Anna Veselá, Laura Pavelková, Terezie Kubaláková a Denisa Dragozsová si daly záležet nejen na své němčině, ale také na celkovém uměleckém provedení.

„Naše děvčata se převtělila do historických osobností, měly jsme připravené kostýmy. Laura představovala manželku Karla IV., Alžbětu Pomořanskou, Anička Annu Lucemburskou, jeho dceru, a Tereza si zahrála na Beneše Krabice z Weitmile, Karlova kronikáře," představila pojetí albrechtické základky pedagožka Veronika Glötzerová.

DEVÁŤAČKY UDĚLALY NA POROTU DOJEM

„Všechna tři děvčata zvládla velmi pěkně náročný německý text o životě Karla IV., Denisa zase připravila prezentaci v powerpointu, kterou během soutěže promítala," pokračovala.

To ale nebylo vše, co si žákyně pro vystoupení připravily. „Atmosféru představované doby dokreslily tóny písní. Anička hrála na housle, Laura na tenorovou, sopránovou a sopraninovou flétnu a Tereza na varhany." Synagogou tak v rámci soutěže v němčině nečekaně zaznělo Hospodine, pomiluj ny; Svatý Václave a More questi ferimus.

Albrechtické žákyně udělaly svým vystoupením dojem, porota jim přiřkla první místo. Dívky měly ze svého úspěchu velkou radost, za vítězství získaly mimo jiné 150 Euro.

NAD RÁMEC POVINNOSTÍ STUDENTA I UČITELE

Odměnu za vzornou přípravu na soutěž si ale zasloužili všichni soutěžící. „Naše týmy obsadily třetí a páté místo a za své prezentace jsme byli pěkně odměněni. Součástí soutěže byla také přednáška o historii krnovské synagogy a její nedávné rekonstrukci. Akce se nám velmi líbila," pochválila organizátory soutěže gymnazistka sextánka Markéta Čepová.

Z pěkné němčiny a píle svých svěřenců měli radost také jejich pedagogové, protože oni je na soutěž připravili a věnovali se jim nad rámec svých povinností.

Gabriela Mathiasová