Složení rady a vedení města Bruntálu v nadcházejícím funkčním období ještě musí stvrdit zastupitelstvo, které se poprvé sejde v úterý 4. listopadu ve 13 hodin.

„Dohodu velmi vítám a mám k tomu tři podstatné důvody. Jednak lze čekat zklidnění situace, které je nezbytným předpokladem pro další práci. Jednak je zajištěna kontinuita, kterou považuji za mimořádně důležitou. A konečně podařilo se dohodnout takové uspořádání, které by mělo Bruntálu zajistit jistou stabilitu pro následující čtyři roky.

Našim koaličním partnerům děkuji za konstruktivní přístup k celému vyjednávání a nám všem přeji úspěch v další práci," komentoval výsledek povolebního vyjednávání dosavadní starosta a lídr volební kandidátky BRUNTÁL 2014 Petr Rys.

Kdo bude starosta

Právě on se má na základě dohody stát starostou pro Bruntál na další čtyři roky. Bude to v Bruntále za posledních pětadvacet let poprvé, co starosta obhájí své křeslo a bude pokračovat ve funkci i v dalším volebním období.

Petr Rys stál v čele radnice uplynulé čtyři roky, předtím byl místostarostou. Jeho zástupci budou Libor Unverdorben z ANO a Vladimír Jedlička z ČSSD, který tak pokračuje ve funkci místostarosty. Na koalici se dohodly čtyři subjekty: sdružení BRUNTÁL 2014, hnutí ANO, ČSSD a sdružení nezávislých kandidátů PROZMĚNU.

Sdružení BRUNTÁL 2014 získalo v komunálních volbách osm míst v zastupitelstvu, ANO pět, ČSSD čtyři a kandidátka PROZMĚNU tři. Vládní koalice v Bruntále tak má zaručeno dvacet hlasů. V opozici zůstane KSČM s pěti zastupiteli a Úsvit přímé demokracie se dvěma zastupiteli.

Složení nové rady

V devítičlenné radě bude mít vítězný BRUNTÁL 2014 čtyři místa, hnutí ANO a ČSSD po dvou a sdružení PROZMĚNU jeden post. BRUNTÁL 2014 budou v radě města reprezentovat Petr Rys, Hana Šutovská, Jan Meca a Jiří Pozdíšek, hnutí ANO Libor Unverdorben a Aleš Jedlička, ČSSD Vladimír Jedlička a Jan Urban a sdružení PROZMĚNU Radek Zatloukal.