Ještě před pár měsíci bilo vedení Armády spásy v Krnově na poplach. Zásoby oblečení ve skladech se totiž rapidně zmenšily. Ředitel centra Jiří Loskot si nad akutním stavem zoufal. Díky pohotové reakci vedení se na šestnácti místech v Krnově objevily nové kontejnery na oblečení. Sklady se opět plní.

Hned na šestnácti místech ve městě se objevily kontejnery na použité šatstvo. „Jsou součástí celorepublikového projektu ReShare, jehož cílem je sběr obnošeného šatstva a obuvi, jejich další třídění, zpracování a dodání do našich zařízení, kde najdou využití," řekl ředitel centra Jiří Loskot.

Nevyužité šatstvo je dále přeprodáváno. Výtěžek z prodeje jde na podporu ostatních aktivit Armády spásy. „Kontejnery jsme umístili na volná místa k dalším kontejnerům na tříděný odpad, kam jsou již lidé navyklí chodit, a do lokalit, kde nebudou konkurovat sběrným místům dalších kontejnerů z Diakonie Broumov," doplnil Loskot.

V Krnově tedy probíhá nejen sběr šatstva, ale také jeho třídění. „Předpokládáme, že při svozu a třídění šatstva vytvoříme během prvního roku jedno až dvě stabilní pracovní místa pro občany města Krnova a několik drobných pracovních příležitostí pro uživatele našich sociálních služeb," prozradil Jiří Loskot.

Projekt si klade za prioritu vytvoření plně funkčního podniku, který bude vytvářet pracovní místa pro lidi, s kterými Armáda spásy přichází do kontaktu, a to zejména ve službách pro bezdomovce.

Potřeba vyplývá hlavně z nemožnosti umístění některých uživatelů na trhu práce a jejich začlenění do aktivního života. Jejich frustrace v průběhu času narůstá a přirozeně se dostavuje rezignace, která potlačuje jakoukoliv aktivitu díky snižujícímu se sebevědomí uživatele.

„Chceme postupem času vytvářet větší možnosti dát některým lidem šanci změny jejich života například i tím, že se z příjemců sociální podpory stanou zaměstnanci," uzavřel Jiří Loskot.