Malí řezbáři z uměleckého kroužku v Malé Morávce si před pěti lety vymysleli ocenění, která jsou věnována osobnostem i organizacím za to, že usilují o lepší svět.

Mezi oceněnými je například dalajlama, dva papežové, český prezident, UNICEF, Památník Terezín, Památník Lidice či sir Nicholas G. Winton, který v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z okupovaného území Československa před transportem do koncentračních táborů tím, že jim zajistil odjezd vlakem do Spojeného království.

„OLOMOUCKÝ WINTON"

A shodou okolností se „Olomoucký Winton" říká Egonu Redlichovi, jemuž je věnován 116. anděl dětí z Malé Morávky. Před týdnem, ve čtvrtek 9. března, jej předali v Olomouci zástupcům města.

„Jako osoba židovského původu se stal obětí holokaustu. Avšak i jako Žid v protektorátě zachránil osmdesát židovských dětí transportem do Dánska. Tyto děti i přes následnou evakuaci do Švédska po obsazení Dánska hitlerovci všechny přežily," popsala mimořádný Redlichův čin vedoucí malých řezbářů z Malé Morávky Helena Vaculíková.

Egon Redlich se narodil v roce 1916 v Olomouci. Nedostudoval práva, protože nacisté po okupaci zavřeli vysoké školy. Pracoval v mládežnické organizaci, která měla připravit židovskou mládež na vycestování a práci v Palestině. Ale situace v protektorátu se zhoršovala a Redlich pochopil, že do Palestiny se už nedostanou. Podařilo se mu spojit s dánskou charitativní organizací, do Dánska na podzim 1939 odjelo osmdesát 14 až 16 letých dětí.

Druhou skupinu zhruba osmdesáti dětí, které měly jet do Švýcarska se mu už zachránit nepovedlo. Skončily v Terezíně. Tam byl v roce 1941 deportován i Redlich.

Mimořádné bylo, že se zde oženil se svou přítelkyní a narodil se jim syn. Všichni ale byli zavražděni v roce 1944 v Osvětimi. Zůstal po něm deník, který byl zazděný v Terezíně nalezen v roce 1967. Později byl vydán pod názvem Zítra jedeme, synu, pojedeme transportem.