Ale naštěstí jsou krásné výjimky. Příběh šesti žen z Krnova spojuje adventní věnce i dobročinnost.

Milé překvapení zažila v těchto dnech Jana Hančilová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Help-in z Bruntálu, poskytující sociální služby.

Dar na dobrou věc

„Obrátily se na nás paní Trandosová a Kvasničková z Krnova, že by chtěly obdarovat naši společnost. Už ta samotná zpráva nás docela potěšila, protože aby někdo přišel sám s úmyslem nám něco darovat, se nám tak příliš často nestává," uvedla Jana Hančilová.

Oním darem byla částka téměř osmnácti tisíc korun. Další překvapením pro Janu Hančilovou byl způsob, jak ženy onu finanční sumu zajistily.

„Asi týden před začátkem letošního adventu se scházelo v obýváku jedné z nich šest kamarádek, kromě výše jmenovaných ještě Mirka Sztuková, Mirka Ondrašíková, Petra Ďurišová a Lea Štefková, které vyráběly adventní věnce. Kdo je přitom někdy vyráběl, ví jaká je to „makačka".

Obalit korpus nejlépe slámou, poté přidrátovat předem nařezané větvičky jehličnanů, navázat mašle, zapíchat misky se svíčkami, přiletovat další ozdoby… prsty druhý den necítíte. No a tímto způsobem jich tato „manufaktura" vyrobila asi šedesát kusů," popsala Hančilová výrobu adventních věnců.

Na vánoční trhy s věnci ani nedošly

Původně chtěly dobrovolnice sváteční věnce prodávat na vánočních trzích, ale k tomu nakonec nedošlo. Již v průběhu výroby si adventní ozdoby postupně odnášeli příbuzní, přátelé a známí, tak se v kasičce nastřádal výtěžek ve výši téměř osmnácti tisíc korun, který nyní přispěje na dobrou věc.

Díky tomuto finančnímu daru může obecně prospěšná společnost Help-in doplnit svou půjčovnu kompenzačních pomůcek, která funguje v Bruntále, ale využívají ji občané celého okresu.

„Mohou si u nás zapůjčit různé typy pomůcek, jako jsou vozíky, chodítka, sedačky do vany, sprchovací židle, nástavce na WC, ale také elektrické polohovací postele nebo nafukovací vanu. Pomůcky poskytujeme většinou krátkodobě na dobu, než si klient pořídí vlastní z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Dlouhodobě půjčujeme vlastně jen elektrické polohovací postele, které jsou ekonomicky náročné a tudíž pro klienty ne vždy dostupné," konstatovala Hančilová.

Z adventního daru Help-in přikoupí jednu z nejvíce půjčovaných pomůcek, kterou je mechanický vozík.