Co se stalo ve Spáleném

Státní zástupce Miroslav Kotrla obžaloval včera Viktora V. z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. K nehodě došlo vloni 1. září po šesté hodině ranní na silnici druhé třídy v Holčovicích Spáleném. V nepřiměřené rychlosti nezvládl v zatáčce smyk, vjel do protisměru, a tam se čelně srazil s protijedoucím šoférem nákladního Opelu Movano. Šofér Opelu si při nehodě podvrtnul krční páteř a zranil hrudník.

Ještě hůř tehdy dopadla osmnáctiletá studentka z Viktorova automobilu, kterou pak urgentně letecky přepravili záchranáři do ostravské fakultní nemocnice. Měla zhmožděné srdce a plíce, otřes mozku a totálně zlámané končetiny. Ze zranění se dívka, i po následné operaci, dodnes vzpamatovává.

Už ji sice nevozí rodina a kamarádi na invalidním vozíku, ale bez berlí jí to ještě nechodí. „Opatrně zrovna nejezdil, spíše rychleji,“ vypověděla u soudu dívka.

Soudci lhal přímo do očí

Viktor V. přiznal, že tehdy jel, v uzavřené obci Spálené, místo padesátikilometrovou rychlostí o dvacet kilometrů v hodině rychleji. „Dostal jsem se do smyku, který jsem nezvládl,“ uvedl Viktor V. V době střetu vlastnil řidičský průkaz pouhé tři měsíce. První pokutu od policistů dostal dokonce už měsíc po obdržení oprávnění.

„Vjel hazardním způsobem do zatáčky, jejíž průjezd nemohl zvládnout,“ uvedl v závěrečné řeči státní zástupce Kotrla. Stejně jako odsouzený mladý řidič si Kotrla ponechal zákonnou osmidenní lhůtu pro případné odvolání proti rozsudku. Na dotaz soudce Lumíra Čablíka, proč jel v obci nepřiměřenou rychlostí, obžalovaný odpověděl: „Chtěl jsem dojet včas.“

Tvrzení neobstálo, protože k nehodě došlo krátce po šesté hodině ranní těsně před Krnovem a výuka začínala až od osmi hodin. Viktor V. přišel s dalším vysvětlením: on jel přece až do Opavy, kam by do osmé hodiny nedojel, kdyby nespěchal. Vůbec nevzal v potaz možnost, že mohl vyjet z domova dřív.

Soudci lhal také v tom, že už nekouří marihuanu. Prý od června, kdy dostal řidičský průkaz a začal řídit matčino auto. V krvi a moči našli Viktorovi, jen dvě hodiny po nehodě, stopy látek, které vznikají při kouření cannabionidů. Z rozboru vyplynulo, že marihuanu nebo hašiš kouřil nejpozději dva dny před jízdou.

Nešlo sice o množství, které mohlo ovlivnit pozornost při řízení, soud si spíše všímal nepravdivého svědectví, týkající se jeho utajené konzumace drog.

Jelikož šlo muže do včerejška bezúhonného, za neúmyslné zranění spolujezdkyně nafasoval u soudu Viktor V. šestnáctiměsíční trest s dvouletým odkladem a na tři roky přišel o řidičský průkaz. Ty, které poškodil, odkázal samosoudce Lumír Čablík s finančními nároky do řízení ve věcech občanskoprávních.