Teplé letní dny i noci lákají k posezení na lavičkách, nebo třeba jen tak na trávě někde v parku. Mnozí lidé si k tomuto posezení potřebují vzít i něco dobrého, třeba láhev alkoholu.

Avšak ouha, lidé při tom narazí na velký problém, a tím je zákaz popíjení alkoholu na vybraných veřejných místech. A právě alkohol byl v posledních dnech důvodem k několika zákrokům Městské policie Bruntál.

„Porušení vyhlášky zakazující konzumaci alkoholu na vybraných veřejných prostranstvích bylo v minulém týdnu jedním z nejčastějších přestupků na území města," potvrdil mluvčí Městského úřadu Bruntál Jiří Ondrášek.

Například v pátek 12. července pozdě večer městští policisté přistihli dvacetiletého mladíka, kterak si zavdává alkoholu na veřejnosti v Uhlířské ulici. O pití mladý muž přišel, strážníci mu jej odebrali a mladík bude svůj přestupek vysvětlovat na úřadu. Dalšího muže pokutovali ze stejného důvodu o den později, šedesáti čtyřletý pán si zavdával už dopoledne v Květné ulici.

Na stejné ulici našli strážníci na druhý den odpoledne jiného silně podnapilého muže. Pijan si vyspával za bílého dne přímo vedle dětského hřiště. Strážníci jej probudili a z místa vykázali.

„Alkohol byl také důvodem k zásahu městských policistů v azylovém zařízení pro muže v sobotu 13. července odpoledne. Jeden z klientů svou podnapilostí porušil zásadní pravidlo pobytu a odmítal zařízení opustit. Na pomoc museli přijet strážníci, kteří muže vyvedli," uvedl další z případů Jiří Ondrášek.

Strážníci Městské policie Bruntál dostali ve čtvrtek 11. července odpoledne udání, že dva muži popíjejí u brány městského hřbitova. Vyrazili na míst, kde opravdu muže našli. „Strážníci na místě dvojici neprokázali popíjení alkoholu, přesto ji z místa vykázali," podotkl Ondrášek.

Jednoho pijana dopadli strážníci také přímo na náměstí Míru, došlo k tomu minulé úterý. „Hlídka mu alkohol odebrala a věc postoupila správnímu orgánu, který může rozhodnout o uložení přísnější sankce. Nejedná se totiž o první podobný případ tohoto muže. Strážníci se s ním navíc znovu setkali téhož dne odpoledne, když usnul na zemi v Revoluční ulici. Probudili jej a z místa vykázali," prozradil Jiří Ondrášek.

Ve všech uvedených případech se vždy jednalo o muže. V souvislosti s alkoholem se ale do rukou městských strážníků dostala v neděli 14. července i jedna žena.

Ani ona nebyla nejstřízlivější, v podroušeném stavu se vydala na nákup do jednoho bruntálského supermarketu, ovšem platit nechtěla. Do batohu si dala kromě alkoholu i sladkosti a potraviny za 249 korun a pokusila se je přenést přes pokladnu. Při pokusu o útěk ji zastavil pracovník strážní služby. Přivolaní strážníci ženě uložili zaplatit pokutu.