V krnovské ordinaci kradl Jan Bezděk na sklonku loňského června, šel se zaregistrovat coby nový pacient k doktorovi a když našel ambulanci prázdnou, vykradl ji.

Nyní se ze zlodějiny zpovídá před bruntálským soudem. Ordinaci našel tehdy recidivista opuštěnou a odemčenou, v tu dobu tam totiž měla dělat pořádek uklízečka.

„Bez užití zjevného násilí vnikl do čekárny praktického lékaře,“ řekla v žalobě bruntálská státní zástupkyně Michaela Herzová.

Bezděk v ambulanci ukradl ze stolu zdravotní sestry krabičku s pěti sty korunami v mincích, vybraných na regulačních poplatcích. Poté prošel do ordinace, kde zcizil ze zásuvky stolu víc než čtyři tisíce korun v bankovkách, mobilní telefon, ale i lékařské razítko a recepty. S kořistí pak odešel. Peníze utratil, mobilní telefon prodal a razítko i recepty zničil.

Jak to viděl obžalovaný

Jan Bezděk se přiznal, že vloni v červnu v ordinaci kradl. Bylo to v době, kdy se stěhoval z Frýdku-Místku do Krnova a potřeboval se přeregistrovat k některému z tamních lékařů.

V té době ho prý sužovaly finanční problémy. Dnes nezaměstnaný Bezděk u soudu vzpomínal, jak byl vloni v červnu zcela bez peněz.

„Měl jsem co dělat, abych vyžil,“ sdělil Bezděk. Nedostal prý slíbenou mzdu od zaměstnavatele a měl obrovské dluhy. Dodnes dluží víc než milion korun, a i proto má hlášen trvalý pobyt na krnovské radnici. Má strach, aby exekutoři nevybílili byt jeho přítelkyni, u níž bydlí a má s ní malé dítě.

Přestože se ke zlodějině Bezděk přiznal, odmítl, že by uzmul víc než čtyři tisíce korun v bankovkách z ordinace lékaře. Ten měl hotovost uschovánu ve skříni za lahvemi s alkoholem od pacientů. To znamená, že mu Bezděk musel ordinaci pořádně prohledat. Krádež hlásil lékař na policii a raději i na krajský úřad. „Razítka a receptů mohl někdo zneužít,“ vysvětlil svůj postup lékař.

Čeká jej soud také za drogy

Zneužití receptů a razítka reálně hrozilo. Bezděka čeká 28. března v Bruntále další soud, tentokrát za prodej drog, i když Bezděk tvrdí: „Nikdy jsem drogy neprodával.“

Za prodej metamfetaminu ho trestal soud už vloni v květnu. Za sebou má sérii celkem devíti odsouzení, byl také ve vězení většinou za krádeže. Kam Bezděk přijel, tam páchal trestnou činnost, ať to bylo na Břeclavsku, Znojemsku, v okolí Prahy nebo Bruntálu.

Nařízené obecně prospěšné práce obvykle nevykonával a všechno sváděl na doručovatele zásilek. Jak ho ale mohli najít, když si na adrese krnovského městského úřadu poštu nebyl schopen vyzvedávat?

Soudce Lumír Čablík poslal Bezděka na sedm měsíců do věznice s ostrahou. K tomu nařídil, aby zloděj nahradil lékaři vzniklou škodu. Pouze peněžitý trest kvůli Bezděkovým dluhům nepřipadal v úvahu.

„Byla to kravina,“ zhodnotil svůj desátý trestný čin v řadě odsouzený muž, a i tak si na místě podal odvolání proti vyměřenému trestu. Státní zástupkyně Herzová si pro případné odvolání proti rozsudku ponechala lhůtu.