Sběrači kovů z okresu Bruntál vymysleli jednodušší způsob, jak si zajistit svou obživu. Zrušili přebytečný a pracný článek  své profese. Už nebrázdí město a nekradou poklopy na kanalizaci, rošty nebo měděné svody na historických budovách. Fenoménem poslední doby se staly krádeže přímo ve sběrnách. A barevné kovy putují jako v kruhu z jedné do druhé.

„Krnovští policisté právě šetří vloupání do sběrny druhotných surovin na Bruntálské ulici. Na konci minulého týdne zde prozatím neznámý pachatel vnikl do oploceného areálu a odcizil čtyřicet kilogramů mědi,“ potvrdila policejní mluvčí Pavla Tušková. Tento případ není první a asi ani poslední. Policisté předpokládají, že snadno získaná měď se zanedlouho objeví v jiné sběrně. Zloději za ni mohou vyinkasovat čtyři tisíce korun.

Stejně tak tomu bylo i na Rýmařovsku, kde si pachatelé přišli téměř na sto tisíc. Dlouho se však z kořisti neradovali. Podezření z přečinu podílnictví si vyslechla od bruntálských policistů v těchto dnech třiatřicetiletá žena. „Svého protiprávního jednání se dopustila tím, že v sedmi případech postupně odevzdala do sběrny druhotných surovin v Bruntále měděný odpad, ač věděla, že pochází z krádeže,“ vysvětlila tiskovámluvčí Tušková.

Žena obdržené peníze, jejichž výše přesahovala devadesát sedm tisíc, částečně užila pro svou potřebu a část odevzdala pachatelům. Ti si barevné kovy obstarávali ve sběrně na Rýmařovsku během ledna a února letošního roku.