Hlavně pokud vidí, že na sedadle leží kabelka nebo peněženka. „Neustále upozorňujeme, aby majitelé nenechávali ve vozidlech viditelně odložené věci a už vůbec ne na odlehlých parkovištích, lesních cestách a podobně,“ připomenula policejní mluvčí Pavla Jiroušková v souvislosti s několika případy z poslední doby, kdy si řidič odskočí do lesa a po návratu našel auto vykradené.

Škoda sice vzrůstá poškozením vozidla, ale většinou nepřekročí pár tisíc.

Může ale být i mnohem vyšší. Přesvědčila se o tom majitelka Chevroletu, která odstavila své auto ve Žďárském Potoce u lesa a šla na hřiby. Na podlaze vozu u spolujezdce ponechala kabelku, které si všiml zloděj. Rozbil okno a kabelku vzal. „Byly v ní doklady, peněženka s hotovostí 2500 korun, léky, zlatý prsten a platební karta. Škoda činí téměř dvacet tisíc korun,“ informovala Pavla Jiroušková.

Minulý víkend utrpěl škodu pět tisíc korun majitel Volkswagenu Golf. Vůz zaparkoval v sobotu 16. září na trávníku u lesa ve Městě Albrechticích u České Vsi a šel na houby. Po dvaceti minutách se vrátil a zjistil, že v okně je rozbité sklo a z přihrádky pod rádiem zmizel mobil i brašnička s hotovostí 200 korun a doklady.