V Deníku v úterý 10. listopadu vyšel článek „Benjamínu zmizela pokladna, když zachraňovali epileptika." Zloděj již byl dopaden. Je jím osmnáctkrát trestaný muž.

Pokladna zmizela z kanceláře krnovského střediska Benjamín v pátek 6. listopadu. Zloděj využil nestřežené chvíle, kdy pracovníci pomáhali klientovi při epileptickém záchvatu, a místnost s pokladnou zůstala nezabezpečená. Vnikl dovnitř a pokladnu s dvanácti tisíci korunami odnesl.

Pátrání na facebooku

Svědci viděli v té době v okolí a v budově denního stacionáře cizího muže, jehož popis zveřejnili pracovníci střediska na facebooku s tím, že by se mohlo jednat o důležitého svědka.

„Jedná se o muže vysokého přibližně 180 cm, který má delší tmavé vlasy svázané v culíku. Měl na sobě tmavý klobouk, kabát pod kolena, pohyboval se bez jedné nohy a o berlích, které měl až pod ramena. Prosím, pokud jste jej viděli a znáte jej, kontaktujte naše středisko," volali o pomoc pracovníci střediska.

Ještě v pátek reagovala na výzvu paní, která zahlédla muže odpovídajícího popisu.

„Viděla jsem ho jít směrem k nemocnici. Zkuste se poptat tam, myslím, že v tomto případě by vám mohli poskytnout nějaké informace, kde byste jej zastihli," napsala paní Jitka. Mezitím se vedoucí střediska Benjamin dozvěděla, že policisté již jsou s tímto mužem v kontaktu.

Krádež objasněna

Policie už vydala zprávu, že případ krádeže pokladny v Benjamínu byl objasněn. „Krnovští kriminalisté spolu s pořádkovými policisty objasnili krádež příruční pokladny ze střediska Benjamín," uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

K objasnění podle slov policejní mluvčí Pavly Jirouškové velkou měrou přispěly informace od kolegů z Kriminalistického ústavu Praha.

„Díky těmto informacím kriminalisté vytipovali možného pachatele, který byl v minulosti 18krát soudně trestaný. Naposledy to bylo v únoru letošního roku za obdobnou trestnou činnost v jiném kraji," doplnila Pavla Jiroušková. Podezřelý se policistům k trestné činnosti doznal.

Policejní mluvčí na otázku Deníku, zda šlo o muže s jednou nohou a berlemi, odpověděla, že zadrženým je pachatel s tělesným postižením, ale konkrétní podrobnosti k osobě pachatele neuvedla.

Ředitelka střediska Benjamín Veronika Žídková na informaci o usvědčení pachatele reagovala střízlivě. „Jsem ráda, že spravedlnosti bylo učiněno zadost. Bohužel s vrácením peněz příliš nepočítám. Myslím, že ten, kdo je ukradl, je stihl hned utratit," vyjádřila se Deníku Veronika Žídková.

V Benjamínu pomáhají lidem s postiženímDenní stacionář Slezské diakonie Benjamín se sídlem SPC 54, Krnov poskytuje sociální služby lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Denně službu využívá 18 klientů s vysokou mírou závislosti na pomoci a péči druhých. Aktivity pro klienty jsou rozděleny na činnosti vzdělávací, pracovní, individuální a prožitkové.

Gabriela Mathiasová