Kůrovcová kalamita dramaticky mění krajinu. V rámci České republiky nejsilněji kůrovec udeřil v Jeseníkách a Beskydech, kde si už místní musí zvykat na holé kopce místo zelených lesů. Kůrovec likviduje stromy i v nejcennější lokalitě Jeseníků kolem mechových jezírek na Rejvízu. Sucho ještě zhoršilo škody napáchané kůrovcem. Škůdci se kvůli ideálním podmínkám množí rychleji než v minulosti, takže se letos vylíhla už čtvrtá generace lýkožroutů. Podle bývalého ministra zemědělství Jiřího Milka Lesy České republiky kůrovcovou kalamitu nezvládají, a proto v květnu odvolal generálního ředitele Daniela Szóráda. Prezident Miloš Zeman nyní ale přišel s jinou teorií, proč se invazi kůrovce nepodařilo zastavit.

Kůrovcové dřevo mezi Rejvízem a Dolním Údolím.
Spor o kůrovce na Rejvízu: odmítají kácení i chemii

Při pondělní návštěvě v Olomouci uvedl, že viníkem současného stavu jsou podle něj ekologičtí aktivisté, kteří podněcovali šíření kůrovce.

„Čtu, že kůrovec je zde kvůli globálnímu oteplování a říkám si, že je to alibismus. Kůrovec je zde kvůli neschopnosti lidí, kteří jako ekologičtí aktivisté podněcovali jeho šíření a jako příklad bych uvedl bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka, který se dokonce veřejně prohlásil za přítele kůrovce a tvrdil, že kůrovec je v lese cosi jako zdravotní policie, která napadá pouze slabé kusy. Na příkladu Šumavy vidíme, že to nejsou jen slabé kusy,“ uvedl prezident, jak sám doplnil, trochu provokativně.

Těžba kůrovcem napadeného dřeva.
Kůrovec: zřízení kalamitního štábu trvalo kraji víc než rok

Pak pokračoval kritikou názorů „pseudoekologů“, že popadané stromy se nemají odklízet. „Kvůli tomu se z nich rojí další a další kůrovec. Zatímco naši předci, když přišel kůrovec, stromy pokáceli, oloupali kůru - a kůru spálili a napadené dřevo odvezli,“ věnoval se prezident kalamitě v lesích, která postihla nejen Moravskoslezský kraj, ale také rozlehlé oblasti Olomouckého kraje.

KRIZOVÉ ŠTÁBY

Oba kraje už pověřily krizové štáby, aby ve spolupráci s vlastníky lesů a experty řešily aktuální situaci. Kraje řeší jak pomáhat lesníkům s nedostatkem lidí, nákladních aut i vagonů. Připravují projekty jak řešit skladování kulatiny i situaci na pilách. „Je problém uplatnit pokácenou hmotu, protože trh je přesycen. Když se dřevo nechá dlouho skladovat, je z něj vláknina, která ekonomiku dostává do špatné polohy,“ řekl hejtman olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, který Zemana doprovázel.

Sucho a kůrovec. Tato dvojice nyní ohrožuje české lesy.
Lesy decimuje kůrovec. Vědci přišli na způsob, jak ho ničit