Sliby a předvolební hesla se na nás začínají hrnout ze všech stran. Shodují se ale tím, po čem zdejší lidé touží? Jak vyplynulo z ankety Deníku, lidé v kraji považují za problematický především nedostatek práce a nízké mzdy, horší životní prostředí.

„Nelíbí se mi, že je na Ostravsku málo pracovních nabídek. Myslím si ale, že je tady dobré sportovní vyžití,“ hodnotila plusy a minusy regionu šestadvacetiletá Aneta Antončíková z Ostravy. Podle jednapadesátiletého Pavla Nováka z Hlučína je problémem číslo jedna špatné ovzduší. „Aspoň se tady ale rekonstruují cesty, takže v tomto je situace lepší,“ hledal pozitiva Novák.

Jste spokojeni se životem v Moravskoslezském kraji?
Hlasovat můžete v naší anketě pod článkem.

A do třetice názor jednoho z oslovených občanů kraje, který poukázal na kriminalitu… „Je tady pořád příliš moc nepřizpůsobivých občanů. Ale Ostrava se jinak dobře stará o cesty či kulturu,“ podotkl dvaasedmdesátiletý Zdeněk Svoboda.

V pondělí 18. září sesunula část gabionové stěny u silnice I/11.
Zborcená zeď u Hrabyně: nikdo neví, co se stalo

Zmíněné nešvary vyhodnotili jako nejhorší i stovky respondentů z Moravskoslezského kraje, které v průzkumu pro Deník oslovila agentura Sanep. Jako nejvíce znepokojující záležitost vnímá 89,2 procenta lidí výši platů.

Kriminality se pak obává 82,8 procenta dotazovaných, sociálních problémů rovných 80 procent občanů kraje.

Pro zvětšení na tabulku klikněte:

Zdroj: Deník

Ke kritizovaným věcem stále patří i životní prostředí a smog (vadí 77,1 procenta lidí), ačkoliv už to není ten největší problém jako v dřívějších letech.

S nelibostí pak lidé sledují i stoupající ceny nemovitostí (73,7 procenta), stejně jako ceny vodného a stočného (71,4 procenta). Až na sedmém místě pak občany kraje znepokojuje korupce, kterou jako negativně vnímá 68,6 procenta respondentů.

Hyundai v Nošovicích zahájil výrobu ostré i30 N.
Hyundai v Nošovicích zahájil výrobu ostré i30 N. Do konce roku vznikne 1450 vozů

Stinné stránky ale na severní Moravě a ve Slezsku samozřejmě vyvažují ty světlé. Které to jsou? Lidé v anketě v úvodu zmiňovali sportovní a kulturní vyžití či opravené cesty. Z průzkumu Sanepu pak vyplynulo, že jsme hrdí i na zdejší přírodu, blízkost hor a kulturní památky. Se zdejšími možnostmi turistického ruchu je spokojeno 69,9 procenta dotázaných.

Velmi pozitivně pak lidé vnímají i dostupnost a úroveň hromadné dopravy (68,6 procenta spokojených lidí), třetí příčku z pohledu toho nejlepšího v regionu pak získala zdravotní péče (68,5 procenta).

Závěrem tedy přidáme poměr odpovědí na klíčovou otázku, která zněla: Jak jste spokojeni se životem v Moravskoslezském kraji?
Těch, kterým se zde žije dobře, je 54,2 procenta, negativně pak zdejší podmínky pro život vnímá 41,5 procenta lidí, zbylá 4,3 procenta respondentů se nedokázala přiklonit ani k jedné z variant. Přikloní se v příštím volebním období ti váhaví na převažující stranu spokojených občanů?

Odpovědět na naši otázku můžete i vy, a to hlasováním v anketě pod článkem.

S čím jste a nejste v Moravskoslezském kraji spokojeni vy nám můžete napsat i do komentáře u článku.

Nejpalčivější témata kraje probereme s volebními lídry stran v debatě Deníku ve čtvrtek 5. října.

Tento krém nabízeli brigádníci za jednu korunu.
Ostravská kauza Streemsun pokračuje. Za korunový krém se nevědomky upsali ďáblu