„Jablka pomrzla, švestky a ryngle také, broskví jsem letos sklidil sedm,“ krčí bezradně rameny jeden ze zahrádkářů v kolonii v Ostravě-Výškovicích. Podobně odpovídají i další oslovení zahrádkáři ve Výškovicích. „Úroda ovoce je slabá, letos zaúřadovaly ty jarní mrazy. Platí to pro jablka, švestky i další druhy ovoce. Takže nejlépe snad vypadá kiwi. U zeleniny, a to je také trochu paradox, pěkně narostly melouny. Rajčata také vypadají slušně. Hodně kolegů zahrádkářů si ale stěžuje, že jim letos zplesnivěl česnek,“ říká René Čeladinov.

A přestože je těsně před polednem a teploměr už šplhá k třiceti stupňům, po krátkém povídání pilně pokračuje v práci na své zahrádce. „Zahrada, to je robota. Člověka to musí bavit a přinášet mu to radost,“ dodává usměvavý chlapík..
Podobně hodnotí letošní úrodu ovoce Milan Vaněk. „Peckoviny na jaře pomrzly. To samé platí pro jablka. Zelenina vypadá lépe. Rajčata jsou výborná. Sázím každý rok tak stovku keříků. Když je dobrý rok, tak mám úrodu kolem 170 kilo. Jednou jsem dokonce nasbíral 300 kilo. Zažil jsem ale i rok, kdy plíseň zdecimovala úrodu a nasbíral jsem dvě kila rajčat,“ dodává Milan Vaněk. A na rozloučenou dodává, že letos dobře narostly i cukiny a dýně.

Stavební dělníci při teplotách nad třicet stupňů Celsia vypijí až třikrát více tekutin.
Hicy pohledem stavebního dělníka a „trolejbusáka“

Letos bez ořechů

Už zhruba dva měsíce zahrádkáři vědí, že minimální nebo vůbec žádná bude úroda u ořechů. „Z našeho stromu na zahradě jsme měli každý rok minimálně sedm až osm kilo vlašských ořechů. Včera jsem strom prohlížel a nenašel jsem ani jeden. Dva ořechy ležely na zemi, spadly dříve, než stačily dozrát,“ řekl Deníku zahrádkář ze Slezské Ostravy.

Předseda základní organizace Českého zahrádkářského svazu (ČZS) v Ostravě-Zábřehu František Hovorka uvedl, že úroda peckovin i jablek je letos slabá. „Celkem se letos dařilo angreštu. Bída jsou ořechy. Potřeboval jsem je na přípravu ořechovice, ale nikomu se neurodily. Zelenině se daří trošku lépe, mrkev se snad urodí. Trochu mám obavy, že brambory už chytají plíseň. Naopak celkem dobře vypadají rajčata,“ dodal František Hovorka.

Rybíz, maliny i angrešt ozobávají kosi a špačci

Ivan Dvořák z pěstitelské poradny ČZS vysvětlil, že kromě jarních mrazů, které poškodily peckoviny, se na letošní slabé úrodě ovoce podílí i sucho. „Sucho trvalo hodně dlouho a na úrodě jablek se výrazně podepíše. V takových podmínkách se daří škůdci obaleči jablečnému. Letos se stačila vylíhnout i nová generace tohoto škůdce a ta od července napadá plody a v následujících týdnech v tom bude pokračovat,“ poznamenal Ivan Dvořák.

Upozornil také na další fakt, který se podepsal na slabé úrodě ovoce. „Kvůli suchu hledají například kosi a špačci jen obtížně potravu a jako ideální zdroj se jim nabízí například rybíz, maliny či angrešt. Takže je ozobávají a pěstitel se nestačí divit, kam se mu poděla úroda,“ dodal dále Ivan Dvořák.

Zároveň ale doplnil, že v případě některých druhů zeleniny, například brokolice, rajčata či okurky, je letos úroda velice dobrá. „To pak člověku dává důvod, aby na té své zahradě byl a věnoval se jí,“ dodal Ivan Dvořák.


Tropické teploty v Ostravě. Ilustrační foto.
OBRAZEM: Extrémní vedro v Ostravě. Rekord ale nepadl