„Dnešní prezident v roce 1989 v Technickém magazínu předpovídal postupné utlumování dolů a těžkého průmyslu a jejich nahrazování vyspělými technologiemi – robotizací, kybernetikou. A právě to vše v dnešní době ve firmě máme,“ uvedl Antonín Vybíral šéfující Temexu podnikajícímu v automatizaci a vzduchotechnice a zaměstnávajícímu téměř 150 lidí.

Prezident na úvod setkání ředitele Temexu i jeho kolegy překvapil blahopřáním k zařazení do seznamu 100 nestabilnějších českých firem, „Šokovalo mě, že o tom vedení vůbec nevědělo. Není to ale ostuda. Ostudou by bylo, kdyby na vás nějací podvodníci podávali trestní oznámení,“ řekl Zeman za smíchu a potlesku zaměstnanců.

Ve středu 6. září 2017 přijel v rámci své páté oficiální návštěvy Moravskoslezského kraje prezident Miloš Zeman také do Nového Jičína.
V Novém Jičíně mluvil prezident o euru i imigrantech

Debata s nimi, do níž vstupoval jak ředitel Vybíral, tak hejtman Ivo Vondrák, se pak – až na výjimky – nesla hlavně ohledně průmyslu a techniky. Na dotaz, proč naše země přestala patřit ke světovým vývozcům velkých technologických celků prezident odpověděl, že na vině byla privatizace a rozdělení továren na menší částí. „Small is beautiful čili Malé je krásné platí o ženách, nikoliv o podnicích,“ prohlásil Zeman.

Ten se také odvolával na guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka navrhujícího svého času zavést školné na humanitních oborech. „Je to brutální metoda, ale mohla by přesunout zájem o studium techniky na všech úrovních,“ vysvětloval prezident, jemuž v této souvislosti přitakával především hejtman (dříve rektor VŠB-TUO). „Techniků je sedmkrát až desetkrát méně, než absolventů humanitního studia. Bohužel v této době není rozdíl ve financování humanitních, filozofických a technických i medicínských oborů, kde také chybí odborníci,“ podotkl Vondrák.

Zeman na jeho slova navázal a zlehčil atmosféru poznámkou, že on sám za život naučil z matematiky – coby alfy a omegy techniky – údajně jen kvadratickou rovnici. „A díky tomu jsem prezidentem,“  poznamenal.

Na snímku prezident Miloš Zeman, vpravo písničkář Jaromír Nohavica.
Vyznamenám Jaromíra Nohavicu, oznámil prezident Zeman v Těšíně

Hlavu státu ve firmě si nenechala ujít ani projektová manažerka a programátorka Temexu Jana Legerská (jež ostatně během studia navštěvovala i přednášy Ivo Vondráka). „Miloši Zemanovi fandím, chtěla jsem ho vidět na živo a byla zvědavá i na odpověď na mou předem připravenou otázku. Překvapilo mne, že působí více stár, než v televizi. Jeho názory se mi líbily a byly vtipné,“ vysvětlovala.

Legerská chtěla vědět, jak Zeman pohlíží na aktuální vývoj v Číně.

„Tato země má vysoké, poměrně stabilní tempo růstu. Do dvou let předežene USA – nikoliv ve výši, ale v celkovém objemu hrubého domácího produktu,“ tvrdil český prezident. Jedním dechem dodal, že co se lidských práv týče „neměli bychom druhým kecat do jejich vnitřních záležitostí“.

Prezident Miloš Zeman zahájil třídení návštěvu Moravskoslezského kraje na Krajském úřadu MSK.Předání darů
Prezident v Ostravě: Sliby, nabídka pomoci, ale i výtky

K TÉMATU

Evropa a islám, neslučitelné… Jeden ze zaměstnanců navštívené firmy se prezidenta zeptal na jeho názor na výrok německé kancléřky, že islám k její zemi patří. „Všiml jsem si toho a nesouhlasím. Paní kancléřka Merkelová se podle mého mínění mýlí. Evropa včetně Německa staletí válčila s Omanskou říší. Její slova zněla, jako by Turci nebyli poraženi pod Vídní a paša se dostal až do našich historických zemí,“ odpověděl Zeman. Jako příklad neslučitelnosti islámu s evropskou – doslova řekl křesťanskou – kulturou, citoval 4. súru z koránu, kde podle něj stojí: „Neposlouchá-li tě žena, bij ji a ulož na oddělené lože!“

Kouření Dotaz na Miloše Zemana směřoval i ohledně očividného úbytku jeho hmotnosti. „Shodit na váze je strašně jednoduché – hodně kuřte! To je první faktor, kouření přivodí nechutenství,“ rozesmál a roztleskal prezident všechny přítomné. Pak už pokračoval vážněji: „Jím méně. Snídám vydatně, obědvám střídmě a k večeři – i když nemám žádného nepřítele, kterému bych ji přenechal – mám jen minimální porce.“