Každý z dopravců nabízí určitou slevu z jízdného či výhody přímo v cílové destinaci. Služby jako noviny či občerstvení zdarma jsou už většinou samozřejmostí.

Například společnost Student Agency vypravující vlaky RegioJet nabízí žákům a studentům možnost cestovat levněji na jejich průkazy také během prázdnin, platí však podmínka o trase mezi bydlištěm a školou. „Na Slovensko navíc držitelé karet ISIC cestují se slevou deset procent," informoval mluvčí Aleš Ondrůj.

V cílových destinacích podle něj čeká na cestující řada výhod. „Například dvacetiprocentní sleva ze vstupného do AquaCity v Poprade, slevy na plavbu lodí a vorem na Váhu nebo na bobovou dráhu a plavání ve vzdušných proudech v Hurricane Factory," zmínil Ondrůj s tím, že opomenuta nezůstala ani frekventovaná trasa z Ostravy do Prahy.

Tam mohou studenti se žákovským průkazem cestovat na takzvanou kreditovou jízdenku už od 83 korun.

Slevy jízdného nabízí i dopravce Leo Express, jehož tarif Rodina umožňuje přibrat na dvě jízdenky až tři děti zcela zdarma. U tarifu Parta pak při cestě čtyř a více osob získává každý dvacetiprocentní slevu. Akce se přitom nevztahuje jen na trasu z Ostravy do Prahy, ale i do dalších výletních destinací Krakova, Českého Krumlova, Vysokých Tater nebo Košic.

ODVOZ DOMŮ ZDARMA

Leo Express nabízí i slevu dvacet procent na zpáteční jízdenku či slevu 25 procent pro cestující s kartou ISIC. „Oblíbenou se stala nabídka pro cestující ve třídách Business a Premium, kterým úspěšně nabízíme odvoz domů v rámci Ostravy zcela zdarma," připomněla letos zavedenou novinku mluvčí Leo Expressu Barbora Mičková a zmínila autobusové linky, které dopravce vypravuje do některých evropských destinací, kam získá cestující při nákupu jízdenky druhou zdarma.

NA JÍZDENKU I PO PRAZE A V ČD SE PSY BEZ SCHRÁNY

Výhody mohou čerpat také lidé, kteří cestují se státním dopravcem. Aktuálním hitem Českých drah je výhodné prázdninové cestování po celém Česku. Lidé nejen z Ostravska mohou využívat nepřenosnou sedmidenní či 14denní Jízdenku na léto, s níž mohou během prázdnin jezdit za výhodnou cenu bez ohledu na počet ujetých kilometrů.

„Od konkurence se lišíme také přepravou jízdních kol, půjčovnou kol v turisticky atraktivních lokalitách či možností cestovat se zvířaty, včetně velkých psů mimo přepravní schránku. Po předložení jízdenky lze čerpat benefity na doprovodné akce, aktuálně například slevu dvacet procent na výstavu Karel IV. v pražské Valdštejnské jízdárně. Kromě toho lidé při včasném zakoupení jízdenek ušetří při cestách vlakem i do polských či slovenských měst," jmenoval výhody mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský a připomněl, že některé jízdenky v sobě mají zabudované jízdné i pro MHD Praha.