Situaci, která v sobotu dopoledne před smuteční síní ostravského krematoria nastala, zřejmě nikdo nečekal a ani si nedokázal představit.

Sešly se zde tisíce fanoušků - nejen přátelé a kolegové, ale i obyčejní lidé. Mnozí vážili cestu do Ostravy z různých koutů České republiky a dokonce i ze zahraničí.

Situaci na místě sledovali také redaktoři a fotografové Deníku.

Už před otevřením smuteční síně se před dveřmi tísnilo několik set lidí a přicházeli další. Později se pak vytvořila v areálu hřbitova několik set metrů dlouhá fronta.

"Za svoji kariéru zde takový pohřeb nepamatuji," řekl Deníku ředitel krematoria Pavel Lacina.

Online reportáž

Atmosféra byla plná smutku. Zejména ženy nedokázaly zadržet slzy a ještě při odchodu ze smuteční síně, kde hrály nezapomenutelné písně Věry Špinarové, odcházely s pláčem.

K nepřehlédnutelným momentům posledního rozloučení patřil příjezd motorkářů ostravského spolku HOG Chapter Ostrava. Za ohlušujícího zvuku motorek jich dorazilo ke smuteční síni více než dvě stě.

Jak řekl Deníku na místě mluvčí skupiny Martin Stopa, přijeli v tak velkém počtu hlavně proto, aby dali nejen poslední sbohem oblíbené zpěvačce, ale dali tak najevo svůj velký respekt a úctu ženě, která je také podporovala a nikdy neodmítla pozvání na jejich akce.

Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Pozornost Deníku zaujal velký věnec žlutých lilií s věnováním od Fanoušků z Poruby. Přinesly ho tři ženy právě z Ostravy-Poruby - Danka, Věrka a Hanka, které se také přišly rozloučit se svou milovanou zpěvačkou.
Co pro ně znamenala? Na dotaz Deníku dámy shodně odpověděly: "Uplně nejvíc. Měla krásný hlas, pro nás nejlepší ženská a zpěvačka."

Poslední sbohem své kolegyni přišla dát i řada známých osobností, například Jaromír Nohavica, Marie Rottrová, Jaroslav Wykrent, Lešek Semelka, Heidi Janků, Boris Urbánek, Richard Kroczek a mnoho dalších.

Své vyznání Deníku řekl i Radim Pařízek, frontman skupiny Citron, který rovněž přišel vzdát hold respektované zpěvačce:

„Je to těžký zásah pro naší hudební scénu. Takových zpěvaček jako byla Věra Špinarová mnoho není a dlouho takovou nebudeme mít, zda-li vůbec. Jsem z toho totálně zdrcený, její smrt mě překvapila, ještě nedávno jsem ji viděl a zdála se mi fit. Pravda je, že nic neošidila a zpívala stále naplno. O to je to vše smutnější…" 

Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň
Zdroj: Deník

Zpěvačka s jedinečným hlasem odešla do hudebního nebe 26. března ve věku pětašedesáti let.

Zkolabovala ve středu na svém koncertu v čáslavském divadle, kde vystupovala s kapelou svého syna Adam Pavlík Band. Zastavilo se jí srdce a ve velmi vážném zdravotním stavu byla transportována vrtulníkem do nemocnice v pražském Motole - více zde

Vzrůstem malá žena s velkým hlasovým rozsahem dokázala nesčetněkrát rozparádit publikum v zaplněných koncertních sálech. Svým nezaměnitelným sytým altem se Věra Špinarová stala jednou z nejlepších a nejvýraznějších osobností českého popu a rocku. Rodačka z Pohořelic u Brna, kde se narodila 23. prosince 1951, se už jako dítě se s rodiči přestěhovala do Ostravy, které po celou svou pěveckou kariéru zůstala věrná. A Ostrava ji za to milovala.

Lidé vytvořili pietní místo na počest Věry Špinarové na Masarykovém náměstí v Ostravě.
Ostrava smutní. Fanoušci Věry Špinarové se v úterý sešli v centru města

Kondolence a vzkazy oblíbené zpěvačce posílali i čtenáři Deníku. Tady jsou některé z nich:

*Písně paní Věry doprovodily na poslední cestě oba mé rodiče. Tak si to přáli. Patří Vám paní Věro velká úcta a vzpomínka v našich srdcích! Irena Skaunicová, Zlín

*Paní Věrku Špinarovou jsem měla nesmírně ráda, obdivovala jsem ji za její úpřímnou povahu, malá žena s velikým srdcem. Děkuji za krásné písně, pani Věrko nikdy jste neodešla, navždy zůstanete v naších srdcích! Beáta, veliká odivovatelka

*Paní Věrka Špinarová… největší fenomenální zpěvačka u nás, srdcem i duší…včera nejsmutnější zpráva, a bolí hodně… upřímnou soustrast rodině… odpočívejte v pokoji… pro mě Věruško určitě, jednoho dne se vrátíte… Hana Kapolková

Jak na odchod Věry Špinarové reagovaly známé osobnosti, se dočtete zde

U domu Věry Špinarové lidé v pondělí zapálili svíčky a položili k jeho plotu zpěvaččiny oblíbené růže.
Smrt Věry Špinarové zasáhla celé Česko

Připomeňte si spolu s námi Věru Špinarovou také v posledním velkém rozhovoru, který poskytla Deníku loni v prosinci - tři dny před svými půlkulatými narozeninami.

Rozjímala tehdy například nad vánoční svátky, které měla moc ráda. Jen se jí nelíbil ten shon a nakupování…

Rodinu kolem sebe, k tomu klid, psy a kočku. Co si přát víc?, říká zpěvačka.
Poslední rozhovor Věry Špinarové pro Deník: Stále miluji živá vystoupení
Online reportáž