Alkohol za volant nepatří. Tento zákon platí pro každého. Náměstek ostravského primátora pro školství a sport Martin Štěpánek (ODS) si ale zřejmě myslel, že jeho se to netýká.

Podle zjištění Deníku totiž před časem řídil opilý. Při jízdě „pod vlivem" ho ale chytili policisté. Nadýchal více než jedno promile a spáchal tak trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, za který hrozí až rok vězení.

ČTĚTE TAKÉ: Miliardová investice: Američané postaví v Ostravě továrnu na podvozky

„Skutečně jsem spáchal dopravní přestupek a přijal jsem trest, který mi byl za něj udělen, tedy odnětí řidičského průkazu na jeden rok," přiznal dnes (ve čtvrtek 16. března) Deníku Štěpánek s tím, že nyní už tedy auto neřídí. Další kroky ale ze svého provinění vyvozovat nechce. „Nezpůsobil jsem žádnou újmu na zdraví ani na majetku. Beru to tak, že jsem dostal trest jako každý jiný řidič a že to tak stačí," dodal.

Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) se o případu dozvěděl podle svých slov až ve čtvrtek ráno. Martin Štěpánek mu tuto nemilou zprávu zavolal do francouzského Cannes, kde byl Macura jako představitel města na veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM.

„Hned jsem si s ním domluvil schůzku na zítra (pátek 17. března), kdy to budeme řešit. Martin Štěpánek mi přijde vše vysvětlit i s dokumenty. Více teď k tomu tedy nemůžu říct. Nicméně vím, že měl přes jedno promile, takže už nejde o přestupek," řekl primátor Macura.

ČTĚTE TAKÉ: Slezské derby Opava - Baník je tady! Jak proběhne?

Opoziční zastupitel Josef Babka měl k celému případu jasný a výstižný komentář. „Náměstek, nenáměstek za volant alkohol napatří. Co udělá Martin Štěpánek nevím, ale kdyby se to hypoteticky stalo mě, okamžitě bych rezignoval," uvedl Josef Babka.

Okolnosti, za jakých byl Štěpánek přistižen s alkoholem za volantem, ani další podrobnosti nejsou známy. Deník se obrátil na policii se žádostí o detaily. „Validní legislativa neumožňuje poskytovat informace ke konkrétnímu subjektu," odpověděla tisková mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Podle zjištění Deníku jej policisté přistihli v sobotu 14. ledna. Zkouška na alkohol ukázala hodnotu přesahující jedno promile, což znamená trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. S touto kvalifikací začala policie celou událost prověřovat. Náměstkovi hrozil až rok vězení. Soudu se ale vyhnul.

Případ podle informací Deníku skončil tento měsíc podmíněným odložením, což je jeden z možných způsobů takzvaného odklonu v trestním řízení. Rozhoduje o něm státní zástupce. Kromě ročního zákazu řízení teď musí náměstek sekat „latinu". Pokud během zkušební lhůty povede řádný život, rozhodne státní zástupce o takzvaném osvědčení. V opačném případě čeká Štěpánka trestní stíhání.

Tiskové prohlášení Martina Štěpánka:
V lednu tohoto roku jsem byl v nočních hodinách zastaven hlídkou Policie ČR při silniční kontrole a následně podroben dechové zkoušce. Byl mi naměřen alkohol v krvi a na základě tohoto zadržen řidičský průkaz. S policií jsem celou dobu plně spolupracoval. Výsledkem je zadržení řidičského průkazu na jeden rok a 40.000,- pokuta. Tento trest plně akceptuji a podrobím se mu.
K výše uvedenému chci dodat následující:
Skutek se stal při přeparkovávání služebního vozidla z nedostatečně osvětleného místa, v jehož okolí mi bylo opakovaně vozidlo vykradeno. Měl jsem tedy o vozidlo obavy, což mě samozřejmě neomlouvá, neboť obava o majetek není nadřazená bezpečnosti.
Při manipulaci s vozidlem nebyla nikomu způsobená újma ani na zdraví ani na majetku. Nikdo nebyl ohrožen.
Skutek se stal v nočních hodinách o víkendu, tedy zcela mimo pracovní dobu a nemá žádnou spojitost s mým veřejným působením.
Nikdy v minulosti jsem nebyl za stejný přestupek trestán, ani pokutován, jde o první případ.
Celá záležitost mě velmi mrzí, nechci ji nijak zlehčovat a uložený trest vykonám v plném rozsahu.


Více informací najdete v pátečním tištěném vydání Deníku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pervitinové drama v Beskydech: Místo lišek dorazila zásahovka

Tajná služba verbovala v Ostravě. Deník byl u toho

Lukáš je zázrak. Ale také obyčejný kluk, ze kterého roste chlap