I přes veškerá očekávání se na farmě potkalo neuvěřitelných zhruba tři tisíce návštěvníků. Největší problém nastal v dopravě. Strážníci městské policie museli těsně po poledni začít korigovat přijíždějící auta.

Dožínky začaly v 9 hodin. V minoritském kostele Narození Panny Marie v Krnově byla věnována mše a požehnání dožínkové koruně.

Inspirace z Polska

„Tradici dožínkové koruny jsme odkoukali od našich polských sousedů. Pro nás ji vyrobila rodina Pawlukova z nedalekých polských Ciermiecic, s níž, stejně jako s dalšími polskými sousedy, úzce spolupracujeme," uvedla Pavla Löwenthalová a vysvětlila, jak se zrodil nápad obnovit slavnosti:

„Od roku 1963 se zde v Krnově neuskutečnily žádné podobné akce. Když jsme loni vyzkoušeli, jako jediní zemědělci v Krnově, uspořádat farmářské slavnosti, zjistili jsme, že to lidi baví. Neváhali jsme tedy a zrodila se nám v hlavách myšlenka pravých dožínek."

Zábava na farmě

Vůbec první dožínky po více než jednapadesáti letech si nenechalo ujít několik tisíc návštěvníků, které přilákaly nejen trhy s bohatým sortimentem farmářských a domácích pochutin, ale i neuvěřitelná škála atrakcí a možnosti nekonečné zábavy. Nejvíc si celou akci užily děti. Rodiče nevěřícně přitakávali a celou krnovskou slávu si pochvalovali.

„Musím říct, že jsme čekali další verzi takových farmářských trhů nebo podobných akcí, ale tohle nás mile překvapilo, vždyť je tady více než dvacet atrakcí pro děti. Konečně ten náš malý alespoň dneska půjde brzy spát," řekl s nadsázkou tatínek Karel Borošian.

Tatínky nejvíce uchvátila výstava zemědělských strojů. Někteří od nich nemohli oči odtrhnout.

„Jako malého kluka mě táta vždy bral na projížďku do svého traktoru, pamatuji si, jaký to pro mě byl vždy zážitek a teď tady koukám na takové obry a kolosy. Chtěl bych v něčem takovém někdy svézt mého syna Jiříka," řekl návštěvník z Opavy Zdeněk Opletal.

Děti si mohly na statku Löwenthalových například vyzkoušet poznat po hmatu různé druhy obilovin, rozpoznat všechna domácí zvířata, setkat se s dožínkovým čarodějem nebo si zahrát více než patnáct společenských her. „Tohle bych chtěl mít na zahradě," řekl malý Tomík, který se již několik hodin cachtal ve speciálně postaveném korytě plném lodiček.

I na další rok plánují Löwenthalovi další dožínky. Krnov tak do příštích let obohatí nová oblíbená tradice, která zde téměř na jednapadesát let zanikla.