Jeho výskyt v chráněné krajinné oblasti doložila Společnost přátel Jeseníků, jejíž členové pořídili fotodokumentaci.

Přesněji ovšem lokalitu, kde je možné vidět majestátního dravce v Jeseníkách, členové spolku upřesnit nechtějí.

„Záměrně přesnější údaje neuvádíme, protože největším nepřítelem orla je člověk. Bohužel v minulosti se řada těchto dravců stala obětí pytláků, kteří touží po vzácné trofeji. Ale objevovaly se i otrávené návnady, po kterých už několik ptáků uhynulo,“ vysvětlil předseda Spolku společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík.

Na Jesenicku byla pozorována samice, která je pravděpodobně potomkem orlího páru uhnízděného na Libavé.

„Podařilo se pořídit krásné záběry mladého lovícího orla skalního. Bílé skvrny na letkách a na ocase jsou charakteristické pro jedince do čtyř let věku, v dospělosti pak mizí. Doufáme, že orel skalní v Jeseníkách najde partnera a zahnízdí,“ dodal Ondřej Bačík.

Dodal, že pro úspěšné přežití orlů v Jeseníkách je nutné vytvořit podmínky, zejména zajistit klidové oblasti bez rušivého vlivu člověka. Problémem ale může být intenzivní lesní hospodářství, ale i třeba nízké přelety letadel.

Ondřej Belfín studuje lejska malého už pět let. V Jeseníkách zdokumentoval dvanáct typů zpěvu a objevil i jeden nový, který ornitologové dosud neznali.
V Jeseníkách zpívá pták lejsek dvanácti způsoby

Orel skalní zmizel ze současného území České republiky zhruba před sto lety, a to přičiněním lidí, kteří majestátního dravce vnímali jako loveckého konkurenta. Orel pak zůstal jen ve slovenských horách a občas přelétával například do Beskyd. V posledních letech se ale povedlo dravce na naše území uměle vysadit.

Orel skalní, který je kriticky ohroženým druhem, dosahuje rozpětí křídel přes dva metry při váze necelých sedm kilogramů. Cenného dravce ještě spolu s dalšími přírodními unikáty nyní přibližuje výstava Divoká krása Jeseníků v Muzeu Zábřeh. Návštěvníci ji mohou shlédnout do 18. listopadu. 

Jeseničtí skřítci je je geolokační hra, kterou si majitelé chytrých telefonů mohou vyzkoušet na trase ze Skřítku do Klepáčova. V okolí Zlatých Hor je hra ze série Skryté příběhy zapojí do pátrání po zlatých valounech.
Jak dostat děti do Jeseníků na výlet? Zkuste k tomu využít geolokační hru