Betlémské světlo převzali ostravští skauti v sobotu ráno na svinovském nádraží. Akce se uskutečnila za velkého zájmu Ostravanů, kteří si po deváté přišli s lucerničkami, aby si mohli světélko odnést do svých domovů.

„Bylo to dost rychlé. Přijel vlak, skauti vystrčili lucernu, jeden z čekajících si odpálil světýlko a vlak odjel," netajil se překvapením jeden z mladších účastníků, který se akce účastnil poprvé. Lidé si postupně zapalovali své lucerničky a odnášeli světýlko do svých domovů. Na skauty čekala ještě cesta do některých ostravských čtvrtí, kde se dále podělí o betlémské světlo s lidmi.

„Pro nás je Betlémské světlo symbolem míru, přátelství a klidu. Jsem moc rád, že právě tento symbol můžeme o Vánocích přinést lidem do jejich domovů," popsal, jak skauti vnímají smysl akce, jejich starosta Josef Výprachtický.

V sobotu skauti předají světlo lidem ve Svinově nebo ve Výškovicích. Take věřící, kteří v neděli navštíví bohoslužbu v Katedrále Božského Spasitele, si jej mohou odnést. V pondělí si pro Betlémské světlo mohou přijít lidé v Porubě, k dostání bude na Hlavní třídě od 12. do 17. hodiny a u Duhy od 12. do 16. hodiny. Tentýž den jej budou roznášet také skauti v Polance. Ještě na Štědrý den dopoledne budou předávat plamen Betlémského světla skauti v Mariánských Horách.

Z rozdávání Betlémského světla se stává tradice, v České republice tato událost proběhne již po pětadvacáté. Avšak historie Betlémského světla je ještě starší. Úplně poprvé přivezli plamen zažehnutý v Betlémě rakouští skauti v roce 1986. Byla to součást vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. Od té doby pro něj rakouští skauti každoročně vysílají výpravu do Betléma a po návratu jej předávají delegacím z celé Evropy. O jeho distribuci po naší republice se tradičně starají skauti z brněnského skautského střediska Řehoře Mendla.

Přehled všech míst, kde bude v našem kraji rozdáván plamínek přátelství a klidu najdete na webu www.betlemskesvetlo.cz

Betlémské světlo na radnici Hoši a dívky ze Skautského střediska ve Staré Bělé a Skautského přístavu Eskadra z Poruby přinesou v pondělí 23. prosince po 9. hodině i do Radnice města Ostravy Betlémské světlo. „Primátorovi Petru Kajnarovi zažehnou svíci v jeho lucerně, a předají mu tak Světlo přátelství, které každoročně putuje z místa narození Ježíše Krista v Izraeli přes Vídeň do České republiky a řady zemí celého světa," uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.