V Krnově se přesvědčili, že stavět průmyslové zóny se státní dotací má nejen klady, ale i zápory. Město sice získá nezanedbatelnou finanční podporu, ale musí garantovat splnění řady podmínek.

Město Krnov kvůli příliš přísným podmínkám ministerstva průmyslu a obchodu už přišlo o miliardovou investici firmy Taneco, která zde chtěla akvaponickou farmu na chov ryb a pěstování bylin.

Ministerstvo dotaci na průmyslovou zónu podmínilo tím, že zde nesmějí být žádné zemědělské projekty zaměřené na rostliny a živočichy. Taneco nedokázalo přesvědčit ministerstvo, že produkce ryb a bylin v laboratorních podmínkách už je průmyslová výroba, a ne klasické zemědělství a rybářství.

Zatímco Taneco přesměrovalo své aktivity na Bruntál, město Krnov hledá pro průmyslovou zónu jiné investory.

„Jednání jsme zahájili se společnostmi DMHERMES Trade, RETIS GROUP, SKOL a EDS Trade. S prvními dvěma jsou téměř hotové smlouvy o smlouvě budoucí,“ uvedl Michal Skalka z krnovského odboru strategického rozvoje.

Potenciální investoři již dříve avizovali, že mohou mít problém s podmínkami v průmyslové zóně Červený dvůr. Především s naplněním kritéria počtu pracovníků vzhledem k aktuální rekordně nízké nezaměstnanosti.

„Například firma SKOL podniká ve strojírenství, kde je velká konkurence na trhu práce. Proto má obavu, že nebude schopna zajistit potřebný počet pracovníků. Snažili jsme se firmám proto vyjít vstříc a obrátili se na poskytovatele dotace, který je ministerstvo průmyslu a obchodu, aby indikátor snížilo o třetinu. Ministerstvo nám ale nevyhovělo,“ popsal krnovský místostarosta Michal Brunclík negativní stránku dotací.

Město se ale nevzdává. S investory se snaží najít řešení a zároveň hledá další.

Průmyslová zóna v Červeném Dvoře leží zhruba dva kilometry od centra Krnova na ploše 48 hektarů. Tato plocha zahrnuje i pozemky soukromých firem, které zde fungovaly už před zřízením zóny.

V první fázi město obsadilo 18 hektarů ploch a z důvodu dalšího zájmu investorů rozhodlo o rozšíření průmyslové zóny o dalších deset hektarů.

Vrbno pod Pradědem. Ilustrační foto.
Vrbno pod Pradědem je nejvíce společensky zodpovědnou obcí v kraji
Ilustrační foto.
Krnov: výstavba na Kabátově kopci na druhý pokus?