Supermarkety v městech našeho okresu již mají na dveřích cedule: Státní svátek 28. října zavřeno. Tento pátek si zákazníci v supermarketech v Bruntále, Krnově, Rýmařově a Vrbně pod Pradědem nenakoupí.

O SVÁTKU DOMA S RODINOU

Nový zákon nařizuje mít zavřeno o vybraných státních svátcích všem prodejnám o rozloze více, než dvě stě metrů čtverečních.

Mezi ně patří i den vzniku samostatného československého státu 28. října. Reakce místních obyvatel na změnu prodejní doby jsou různé. O tom, že je zákonem omezená provozní doba přínosná, je přesvědčená například obyvatelka z Andělské Hory Jiřina Pazderová:

„Myslím si, že ti, kteří pracují v supermarketech, jsou také lidé, mají rodinu a mají nárok si odpočinout a mít volno. Podle mě by se měly zavřít i hospody a lidé by měli volno využít ke strávení příjemných chvil s rodinami," řekla Jiřina Pazderová, která byla právě na nákupu v jednom z bruntálských supermarketů.

ZAMĚSTNANCI PŘIJDOU O PRÉMIE

Najdou se však i takoví, kteří s novým zákonem nesouhlasí a přijde jim zbytečný.

„Co si budeme povídat, když jsme pracovali během svátku, většinou nám dali nějaké ty prémie, a když stále za něco platíte, tak vám ty peníze chybí. Pro mě je tento zákon zcela hloupý, proč se tedy nezavřou i hospody? Vždyť je to stejné," postěžovala si zaměstnankyně jednoho bruntálského supermarketu, jmenovaná ale být nechtěla kvůli možným potížím v práci.

JE TO DEN JAKO KAŽDÝ JINÝ

Nesouhlas projevili i lidé pracující v nepřetržitém provozu. Pro ty je svátek jako například 28. října den jako každý jiný, stejně musí do práce na směnu.

V otázce zdali jim přijde nový zákon užitečný či zbytečný se názory ani s věkem neodlišovaly. „Za mě i noviny vycházely v neděli, pořád bychom jenom něco zavírali, co když mi dojdou zásoby," podotkla k situaci bruntálská rodačka a seniorka Marta Večeřová.

OTEVÍRACÍ DOBA OBCHODŮ V NAŠEM OKRESE

V našem okrese budou všechny supermarkety na svátek Dne vzniku Československa zavřeny.

Prodejna Billa v Bruntále a v Krnově proto nabízí zákazníkům prodlouženou pracovní dobu ve čtvrtek 27. října 10. až do 22 hodin, na státní svátek již bude zavřeno. V pátek 28. října budou mít zavřeno obchodní řetězce Lidl a Kaflaund v Bruntále, Krnově i v Rýmařově.

Zákonu se nevyhne ani Penny Market, který má v okrese své prodejny v Bruntále, Rýmařově a Vrbně pod Pradědem. V Bruntále bude zavřená pobočka Tesca, supermarket Albert má zavřeno v Krnově a ve Vrbně pod Pradědem.

Zákon se nevztahuje na čerpací stanice, lékárny ani vlakové či autobusové nádraží. V dopoledních hodinách mohou být pro místní obyvatele otevřeny obchody s menší výměrou než dvě stě metrů čtverečních.

Kristýna Štěpánová