Babiš sice už minulý týden na dotaz novinářů připustil, že by stát mohl OKD poskytnout finanční pomoc při případné reorganizaci, v každém případě ale bude požadovat garance, že o vložené peníze nepřijde.

„Já jsem s vedením jednal, dali mi nějaký výhled cashflow do konce srpna, který byl pozitivní. Několik týdnů na to zase změnili názor, takže ten management ve mně nevzbuzuje moc velkou důvěru. Je to soukromá firma, my nemůže poskytovat půjčky, aby to nebyla nepovolená státní pomoc. Diskutujeme o tom s právníky," řekl Babiš minulý týden.

Babišův kolega Jan Mládek (ČSSD) z ministerstva průmyslu ale v pondělí vpodvečer po jednání vlády řekl, že „…ministr financí Andrej Babiš dospěl k názoru, že je v srpnu třeba dát černouhelné společnosti OKD peníze na červencové výplaty."

„Nechci teď rozporovat, zda má jít o 155 nebo 140 milionů korun. Důležité je, že tato částka je nedostatečná. Vyřeší maximálně výplatu v srpnu za červenec a v září by se vláda opět vracela ke stejnému problému znovu," řekl Mládek. OKD je od května v úpadku.

Podle čtvrtečního vyjádření generálního ředitele OKD Dalea Ekmarka bude firma letos potřebovat externí úvěr 700 milionů až miliardu korun. Při procesu reorganizace, kterému firma dává přednost před konkurzem, by se podnik neobešel bez pomoci státu. Jinak podle ředitele hrozí to, že by firma musela zastavit provoz.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík po jednání novinářům řekl, že premiér slíbil, že předsednictvo vlády bude o problému OKD jednat opět příští týden. „Bude se jednat o tom, jak zajistit provoz OKD do konce tohoto roku," uvedl Pytlík.

O tom, jak pokračovat dál, by podle něj měla vláda rozhodnout do 27. července. „Dnes už se nehovoří o tom, zda OKD půjčit nebo nepůjčit, ale o tom, jaká bude výše půjčky, jaké budou garance a kdo na to bude dohlížet," dodal šéf odborů OKD.

Odbory na konci května při jednání v podobném složení navrhly, aby OKD koupila skupina, kterou kromě nich tvoří podnikatelé Pavel Tykač a René Holeček. V pondělí navíc v Českém rozhlase prezentoval svůj zájem koupit OKD i Petr Otava mladší, majitel společnosti Metalimex a Ostravských koksoven. Spolu s podnikatelem Petrem Pauknerem prý dali konkrétní nabídku přímo sdružení investičních fondů Ad Hoc Group, které je od letošního února majitelem společnosti NWR, která je dceřinou společností OKD.