Skupina MTX, mezi jejíž dceřiné společnosti patří kromě Al Invest Břidličná (AIB) i Měď Povrly, Metalimex nebo Sardona Finance, skoupila rakouské podniky v insolvenci v březnu 2017. Starostka Lendu Michaela Höfelsauerová kritizovala, že namísto očekávaných investic český podnikatel pozemky v Rakousku výhodně prodá a výrobu přesune do Břidličné.

Podle starostky Otava svůj záměr oznámil pouze dopisem odborářům, ale osobně se nepodíval do očí rakouským zaměstnancům, kteří přišli o práci. „Za firmu se tam postavila celá komunita,“ řekla starostka Lendu loni v rakouské televizi ORF.

Obytný trávník ve Smetanových sadech Krnované dlouho neuměli využívat. Nechápali vizi, že trávník je pozvánkou na piknik ve stínu stromů. Studenti gymnázia  Hippie piknikem ukázali jak má obytný trávník sloužit.
Hippie piknik ukázal veřejnosti jak funguje obytný trávník

Zatímco Rakušanům se rušení výroby a propouštění nelíbí, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) se raduje, že Holding MTX Group na Bruntálsko přinese miliardové investice a přes 300 pracovních míst. Nové investiční záměry tam začaly už koncem roku 2018 realizovat Al Invest Břidličná a Strojmetal Aluminium Forging. „Považuji za důležité, že nové provozy, které na Bruntálsku vzniknou, nebudou pouhými montovnami na pár let.

Bude se jednat o perspektivní moderní podniky s velkým rozsahem přidané hodnoty, které se budou zabývat také výzkumem a inovacemi. Tyto projekty posílí image našeho kraje jako regionu, který se dynamicky vyvíjí,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák.

Plány skupiny MTX Group podle zástupců holdingu pracují s výhledem minimálně na tři desítky let. Do roku 2025 budou v regionu Bruntálska proinvestovány více než čtyři miliardy korun.

Nová expozice ve zlatohorském muzeu.
Zlatohorské muzeum má novou expozici. Je plná bludných balvanů

„Věříme, že díky výborné spolupráci s vedením Moravskoslezského kraje, agenturami, jejichž je kraj zřizovatelem, a starosty Bruntálu a Břidličné se nám podaří vytvořit to správné prostředí pro rozvoj průmyslu prostřednictvím nejen investic do samotných společností v naší skupině, ale také díky vzájemné spolupráci na rozvoji odborného školství, vývoji výrobků, procesů a rozvoji dopravní obslužnosti,“ sdělil majitel skupiny MTX Group Petr Otava.

Al Invest Břidličná bude investovat do výroby hliníkových plechů a fólií. Společnost ve svém plánu počítá také s dalším zhodnocováním těchto výrobků pro použití v automobilovém, stavebním a potravinářském průmyslu. V případě Strojmetal Aluminium Forging jde o investici do komplexního procesu výroby kovárenského materiálu, kování a obrábění výkovků z hliníku pro podvozkové díly osobních automobilů a další aplikace v oblasti dopravy.