Vánoce bohaté na ovoce máme také díky mezinárodní dopravní společnosti BTL Moravia (Balkan Transport and Logistic Moravia) s provozovnou ve Vrbně pod Pradědem, která se přepravou ovoce a zeleniny z Balkánského poloostrova do České republiky dlouhodobě zabývá.

„Především díky našim letitým zkušenostem, jazykovým znalostem, moderním kamionům a stabilnímu týmu řidičů, kteří ovoce bezpečně dopraví k odběratelům, jsme spolehlivým partnerem významných logistických společností a velkoobchodů s ovocem," představil firmu její jednatel Jindřich Drmola.

Co zákazníky především zajímá, to je čerstvost a kvalita ovoce. Proto je potřeba dopravit ho v co nejkratším čase a dbát na kvalitní přepravu. „Pomeranče vozíme v chladicích vozech pod kontrolovanou teplotou. Již za tři dny od nakládky skládáme palety s ovocem u toho, kdo si jejich přepravu objednal. Pomeranče se tak v pořádku dostanou do velkých logistických center, odkud jsou expedovány prodejcům ovoce a do jednotlivých obchodů," ujistil Jindřich Drmola.

Pak už jen zbývá, aby si lidé v obchodě vybrali a pak si pochutnali, a to nejen o Vánocích. Ale aby si na ovoci dovezeném kamiony vrbenské firmy mohli pochutnat lidé v co nejvíce domácnostech bruntálského regionu, rozhodla se společnost BTL Moravia podpořit akci Česko zpívá koledy a to právě ovocem.

Ovoce dostane každý člověk, který si ve středu 10. prosince koupí Bruntálský a Krnovský deník v našem stánku na náměstí Míru v Bruntále.

Zajímavosti o pomerančích

>> Pomeranče patří k nejčastěji pěstovaným citrusovým plodům, mají výbornou chuť a spoustu pozitivních vlastností. Působí jako preventivní prostředek proti nachlazení a chřipce, snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a obsahují velké množství vitaminu C, který podporuje vstřebávání železa a stimuluje tvorbu bílých krvinek, ale i vápník, hořčík a draslík.

>> Pomeranče u nás spolu s jablky a banány představují nejoblíbenější ovoce. V roce 2011 se na osobu spotřebovalo asi 12,2 kg pomerančů a mandarinek. Jablek zhruba 20 kg.

>> Do České republiky se pomeranče vozí z několika destinací, zejména však z Itálie, Španělska, Řecka a JAR. V roce 2011 se z Řecka dovezlo 19 133 tun pomerančů.

>> Pomerančovníky jsou stálezelené stromy, zřídka keře, jejichž plody se v Řecku sklízí přibližně od konce října do poloviny května. Se sběrem se začíná v nejjižnějších oblastech Peloponéského poloostrova a postupně se pokračuje v severních oblastech. Ovoce skupují jednotlivá družstva a ta je také nabízejí k prodeji. Zdroj: BTL Moravia