Sušící se kimona na balkonech dávala zřetelně najevo, komu o víkendu patřil hotel Kamzík v Jeseníkách. Karatisté zaplnili celou jeho kapacitu, vždyť za nimi přijel sám hlavní evropský učitel, jeden z pětice nejuznávanějších světových instruktorů!

„Byl to můj první seminář a stále se raduji nad tím, že jsem se jako začátečnice s bílým páskem mohla setkat s takovým člověkem, jakým je držitel devátého danu Masaru Miura Hanshi," nechala se slyšet Radmila Nepožitková (50), cvičící karate od loňského září.

Spolu s ní se akce s názvem Silesia Gasshuku 2017 organizované klubem Karate Silesia Opava, účastnilo dalších 149 karatistů všech věkových kategorií.

Šest jednotek hasičů se zapojilo v pondělí odpoledne do prověřovacího cvičení na nejvyšší hoře Jeseníků - Pradědu.
OBRAZEM: Cvičení hasičů na Pradědu

„Seminář, který jsme dělali teprve podruhé, byl už dva měsíce předem vyprodaný," upřesnil Radek Bulek s tím, že přítomné rozdělili po skupinách děti, závodníci, trenéři/instruktoři a cvičenci věnující se karate zejména jako bojovému umění (budo) pro reálné použití v životě.

I to předváděl Masaru Miura Hanshi, pocházející se staré japonské samurajské rodiny. „Nezáleží až tolik na rychlosti či síle. Abychom něčeho dosáhli, stačí využívat pohybu lidského těla. Dá se říct, že čím je můj soupeř rychlejší a silnější, tím lépe pro mě," prohlásil s poukazem na fakt, že karate se dá cvičit i v pokročilém věku (sám má osmasedmdesát let).

Setkání s tímto velmistrem, považoval David Kraus (28) za životní zážitek. „Vysvětloval nám například vnitřní principy technik vycházejících z přirozených pohybů těla. Například bunkai na kata empi, což laikovi neřekne naprosto nic. Já už však vím, že pochopení bunkai mi pomůže použít kata empi k odvracení úderu soupeře," popsal Kraus.

Aktivní záloha KVV Olomouc v těchto dnech absolvovala náročné cvičení na Dlouhých Stráních a Libavé
Záložáci v Jeseníkách cvičili ochranu vodní elektrárny

Sám velmistr Miura pak nešetřil nad českými i polskými karatisty v Karlově pod Pradědem slovy chvály: „Když je vidím, mé já se dme pýchou. Pochopili pokoru, vděčnost učiteli a úctu k soupeři, což je v karate důležité. Učí se s velkým zaujetím, a i když to je bolí, mají trpělivost a pokračují dále."

Zpestřením semináře se stal také příjezd Miurova krajana jménem Nakagawa. Ten byl v Japonsku vybrán jako jeden z lidí udržujících a ochraňujících tamní specifickou kulturu, včetně čajových obřadů, kaligrafie či bojového umění. V horském hotelu Kamzík předváděl cvičení se samurajským mečem.