O tradici tohoto sportu ve městě jsme si povídali s legendou, několikanásobnou mistryní České republiky, držitelkou českých rekordů a v neposlední řadě i trenérkou Sportovně střeleckého klubu Horní Benešov Marcelou Königovou.

Klubová historie sahá až do sedmdesátých let minulého století. „Já osobně jsem se připojila o nějaký ten rok později. Vzpomínám si přesně, že v roce 1985 mě oslovila kamarádka a zeptala se, jestli bych si s ní nešla do lesa zastřílet na střelnici. Já šla a chytlo mě to do té míry, že jsem u toho zůstala a dnes trénuji naši mládež," usmívala se Marcela Königová. (na fotografii)

.Zdroj: .Hornobenešovští střelci používají pistole. Kategorie se liší podle pohlaví. Muži střílejí na terče vzdálené na 50 metrů a šedesát ran musí vystřílet v limitu dvou hodin. Ženy pak pálí na 25 metrů, přičemž zásobník mají na pět ran a podstatně kratší časový interval ke střelbě. Jejich soutěž se navíc dělí na dvě části. V jedné z nich je terč pevný, ve druhé se pohybuje.

Střelci z Horního Benešova se mohou pochlubit spolupracovníkem z řad nejpovolanějších. Členům klubu totiž dlouhodobě pomáhá medailista z olympijských her v Sydney Martin Tenk. Cenný kov tehdy získal ve střelbě libovolnou pistolí.

„Naši střelnici má velice rád a udržujeme spolu výborné vztahy. Pravidelně nás jezdí navštěvovat a při tréninku nám poskytuje cenné rady. Naše střelnice je pro něj srdeční záležitostí," komentovala Marcela Königová, která má na kontě republikové tituly ve všech disciplínách, které ženy střílí.

Třiapadesátiletá střelkyně své kvality mimo jiné potvrdila na loňském mistrovství České republiky v Rýmařově. Tam se jí dokonce povedlo nastřílet české rekordy v rychlopalné vzduchové pistoli a standardní vzduchové pistoli, což jsou dynamické disciplíny.

Startovala také na závodech v Polsku, Slovensku nebo Maďarsku. Pod její taktovkou trénovala celá řada talentů. Možná vůbec nejúspěšnější střelkyní je Jana Hejnyšová, která na evropském šampionátu ve Španělsku před třinácti lety dosáhla na zlato a získala také tituly pro mistryni republiky.

Na tuzemské scéně válel také syn Marcely Königové Pavel. I on do rodinné sbírky přidal několik titulů. Podobných úspěchů dosáhli i jeho oddíloví kolegové a reprezentanti Michaela Daňková a Jakub Skladan.

.Zdroj: .„V současnosti patří k našim největším nadějím Kryštof Krsek (na fotografii) a Jan Blažek. První je v národním týmu juniorů, druhý pak u dorostenců. Na letních olympijských hrách mládeže v roce 2016 v Plzni Kryštof zvítězil ve vzduchové pistoli a momentálně se připravuje na juniorské mistrovství světa, které během června proběhne v německém Suhlu," doplnila na závěr elitní hornobenešovská střelkyně, jež donedávna byla stále členkou českého reprezentačního výběru.

Sportovně střelecký klub Horní Benešov

Historie sahá až do sedmdesátých let minulého století, kdy se na místní střelnici začínalo střelbou z pušek v rámci pionýrské ligy mládeže. Pistole šly do popředí až v osmdesátých letech díky začínajícímu pistolářovi Vladislavu Salátovi, který Česko reprezentoval mezi lety 1987 až 1994.

Společně s ním jezdila po soutěžích také současná trenérka a jedna z největších person hornobenešovských střelců Marcela Königová. Ta si od roku 1990 vzala na starost střílející mládež.

Úspěchy se v pravidelných intervalech začaly dostavovat zhruba od poloviny devadesátých let. Konkrétně v roce 1995 družstvo dorostenců vybojovalo titul republikových mistrů. Na střelnici SSK Horní Benešov se podařilo vychovat střelce, kteří byli svého času nejlepší v republice. Jana Hejnyšová dokonce dosáhla i na evropský primát.

Momentálně má místní oddíl pětadvacet členů. Výhodou je pro něj výrazná pomoc města. Například malorážkovou střelnici mají střelci v pronájmu za symbolickou jednu korunu a ve zdejší hale byla nově vybudována i vzduchovková střelnice.