Tato soutěž probíhá v celé ČR pod patronací bývalých i současných sportovních hvězd a osobností, z nichž nejznámější jsou zakladatelé projektu OVOV Robert Změlík a Roman Šebrle, olympijští šampioni v desetiboji.

Po vítězném okresním kole čekala rýmařovské družstvo i jednotlivce nesmírně těžká krajská kvalifikace v Havířově a konkurence téměř dvě stě padesáti závodníků z patnácti škol. „Moravskoslezský kraj patří mezi tuzemskou sportovní špičku a opět představil své nejlepší výběry. Očekával se urputný boj o první dvě postupová místa," říkal učitel a trenér z Rýmařova Karel Toman.

Soutěžilo se v šesti disciplínách, bylo třeba zvládnout sprint na 60 metrů, tři pokusy v dálce a hodu míčkem. Následovalo dvouminutové shybování na šikmé lavici a sedy lehy po dobu dvou minut. Na závěr si závodníci vybírali mezi během na 1000 metrů a dvouminutovým driblinkem mezi metami. „Našim se podařilo nezaváhat ani v jedné disciplíně, vybičovat se za hranici osobního maxima a s velkým náskokem vyhrát soutěž družstev. Obvykle neporazitelný severomoravský sportovní hegemon ZŠ Englišova z Opavy za námi zaostal téměř o tisíc bodů," radoval se Karel Toman. Odměnou vítězům byl zlatý pohár, medaile, diplomy a gratulace od olympioničky Šárky Kašpárkové, zástupců Olympijského víceboje a města Havířova. „Největší odměnou ale byla další už sedmá účast malé školy z malého města na vrcholném sportovním podniku, který se po šesti letech přesouvá z Prahy do Brna," uváděl Toman.

Na své čtvrté republikové finále se budou připravovat vítězka dívek ročníku 2002 Kateřina Furiková a Karolína Ryšková, která se ve stejném ročníku umístila na 3. místě. Čtvrtou republikovou účast si na body vybojovala za ročník 2001 i Jana Hamplová. Potřetí se dvoudenního desetiboje zúčastní Matyas Schwarz. Podruhé se kvalifikoval Jan Jablončík, který zvítězil mezi ročníky 2003, dále Šárka Pallová, Tereza Altmanová a Helena Továrková. Premiéru si odbudou Denis Vavruša a Jan Tihelka, vítěz mezi chlapci ročníku 2002. Spolu s nimi se za jednotlivce nominoval prvním místem za ročník 2005 Ondřej Křenek a na body postupující Lucie Tomečková, ročník 2003. Velkou šanci postoupit do finále na body má i Tomáš Furik, mezi chlapci ročníku 2006 stříbrný. Výborně reprezentovali Rýmařov i další jednotlivci, František Sázel, Roman Hradil, Lukáš Loužecký, Ondřej Baslar, Helena Továrková, Alexandra Glacnerová, Renáta Andrýsková, Tereza Krečmerová a Natálie Struhárová. „Přímý postup na republikové finále a nádherný bodový zisk přes 25 000 bodů dává tušit pěkné umístění mezi nejlepšími mladými sportovci z celé ČR. Družstvo i jednotlivce čeká tvrdá prázdninová příprava a dřina vynahrazená však možností znovu se zúčastnit tohoto mimořádného sportovního podniku," uzavřel Karel Toman.

(kat,hab)

Zdroj: Youtube