Pořádání letošního mistrovství České republiky opět připadlo na Plzeň, která je Mekkou střeleckého sportu u nás. V nejtěžší pistolové disciplíně s názvem LP60 (libovolná pistole na 60 ran) na 50 metrů podal životní výkon Kryštof Krsek ze Sportovně-střeleckého klubu Horní Benešov.

Teprve sedmnáctiletý pistolář se v mužské kategorii nejprve blýskl výkonem 538 bodů, což zároveň znamenalo i jeho osobní rekord. Následoval postup do finále ze sedmého místa. Krskova rozvážná střelba ovšem pokračovala i ve finálové části a nakonec si vystřílel titul republikového mistra.

„Je to opravdu úctyhodný výsledek. Letos byl i na mistrovství světa. Možná má před sebou velkou budoucnost. Disciplínu mimochodem střílel také Martin Tenk, který na olympiádě v Sydney získal medaili a s naším klubem spolupracuje,“ poznamenala trenérka SSK Horní Benešov Marcela Königová.

Její střelba v Plzni také nezůstala bez medailové odezvy na ženské LP60, která byla pro zástupkyně něžného pohlaví otevřena poprvé v historii: „Za 506 bodů z toho pro mě nakonec bylo druhé místo a stříbrný pohár. Nikdy předtím se to v ženách nestřílelo, takže to byla velká výzva.“

DAŘILO SE I V DALŠÍCH DISCIPLÍNÁCH

Individuálním vystoupením ovšem pro hornobenešovskou střelkyni plzeňský šampionát neskončil. Společně se střelkyněmi z Břidličné Jaroslavou a Jitkou Ježkovou zasáhla i do soutěže družstev ve sportovní pistoli (SP30+30). Také v tomto případě z toho vzešlo stříbro. Mezi jednotlivci ve stejné disciplíně skončila druhá už zmíněná Jitka Ježková z SSK Břidličná, na Marcelu Königovou pak zbyla nepopulární čtvrtá příčka.

Bruntálsko o sobě v SP30+30 dávalo vědět také v juniorech. Hornobenešovští Kryštof Krsek a Vojtěch Klech vytvořili tým s Michalem Mičkou z Astry Bruntál a společně si došli pro bronz. Zlato mezi juniorskými jednotlivci připadlo vycházející hvězdě rýmařovského střeleckého oddílu Matěji Rampulovi. Současný mistr světa v juniorské kategorii ovládl také rychlopalnou pistoli (RP2x30).

Tato disciplína byla velkou zkouškou hlavně pro střelce Horního Benešova. „Je pro nás úplně nová, trénujeme ji teprve od letošního léta. Nejdřív jsem se ji musela naučit střílet já sama, abych mohla své poznatky předat i svým svěřencům.

Neměli jsme s tím žádné zkušenosti. Museli jsme provést úpravy na střelnici a vytvořit nový počítačový program na otáčení terčů. Tady se totiž střílí v rychlém sledu. Chtěla jsem, abychom si vyzkoušeli něco nového,“ zdůvodňovala zařazení nové disciplíny do tréninku Marcela Königová.

VÝSLEDKY PŘIŠLY OKAMŽITĚ

Byť v případě SSK Horní Benešov šlo o premiéru, mladí závodníci se činili velmi dobře. Dorostenec Petr Skladan si vystřílel bronz, jeho kolega ze stejné věkové kategorie skončil sedmý. Mezi juniory si Kryštof Krsek proklestil cestu do finále, kde za rychlou a přesnou střelbu získal třetí místo, na Vojtěcha Klecha pak připadla devátá příčka. Vyhrál už jmenovaný Matěj Rampula z Rýmařova.