Ve městě Killen v Texasu se totiž konalo mistrovství světa v silovém trojboji RAW (bez pudpůrných dresů). „USA je kolébkou tohoto sportu a je velkou motivací pro všechny závodníky startovat právě tady," uvedl krnovský trenér a šéf oddílu silového trojboje Václav Stuchlík.

Tomáš Juříček se za moře dostal po úmorné čtyřicetihodinové cestě. V soutěži nastoupil v kategorii do šestašedesáti kilogramů. Právě únava z cesty a časový posun se měly v závodě později projevit. A nejen to. „Tomáš musel před soutěží shodit tři kila, aby se zařadil do své váhové kategorie, což se taky projevilo," povídal Stuchlík.

V první pokusu ve dřepu zdolal 197,5 kila, další pokusy na dvě stě deseti však byly neúspěšné. Následoval benchpress. Sto čtyřicet kilogramů v prvním pokusu nebyl problém, stejně tak 147,5 v tom následujícím, čož byl nový český rekord.

„Bohužel pak přišly něpříjemné křeče z toho shazování kil," říkal sám Tomáš Juříček. Právě proto se mu nepovedlo zdolat 155 kilo. Také v mrtvém tahu stačila Juříčkovi síla jen na dva pokusy. V tom druhém se popral s činkou o váze 242,5 kilogramu. „Na třetí pokus jsem si naložil 255 kilo. Bohužel křeče pořád přetrvávaly, takže se to už nepovedlo," konstatoval trojbojař z Krnova.

Celkové v trojboji nazvedal Tomáš Juříček 587,5 kila, což znamenalo výborné sedmé místo na světě. „Je to velice cenný úspěch. Tomáš teprve přešel z juniorů, kde patří ke světové špičce. Teď startoval v mužské kategorii, kde patřil k nejmladším závodníkům, a opět se zařadil mezi absolutní špičku," radoval se z úspěchu svého svěřence Václav Stuchlík.

Svým výkonem, kdy se kilogramy přepočítávají na body podle Wilkse, byl Tomáš Juříček vůbec nejúspěšnějším z celé české reprezentace, nasbíral jich 462,01.

„Za tyto výkon a reprezentaci města, oddílu a České republiky bych chtěl Tomášovi moc poděkovat. Potvrdily se prognózy, že je velkým talentem a příslibem krnovského a českého silového trojboje a je otázka času, kdy bude vozit medaile ze světových soutěží mužů," usmíval se Václav Stuchlík.

Také Tomáš Juříček byl se svým prvním vystoupením na světovém šampionátu mužů spokojený.

„Musím poděkovat všem, kteří mají srdce a pomáhali mi splnit si tenhle velký sen, hlavně přítelkyni Evě Bartoníčkové, samozřejmě trenérovi Vaškovi Stuchlíkovi, krnovskému oddílu a Českému svazu silového trojboje. Je to motivace pro další sportovce z malých měst, možnost dostat se až na vrchol má každý," uvedl Tomáš Juříček.