Florbalisté Orcy Krnov narazili ve třetím kole Poháru České pojišťovny na dalšího divizního protivníka, velice silnou ostravskou Letku. Trenér Ondřej Miškov hned věděl, že to jeho tým nebude mít jednoduché.

„Letka má kvalitní mužstvo, bude to určitě o mnoho silnější soupeř, než v minulém kole Prostějov. A tam jsme vyhráli až po nájezdech," povídal hrající kouč Orcy.

Krnovští postrádali několik hráčů základní sestavy. Stále nebyli k dispozici bratři Hlaváčkové, Planý, Valočík nebo Zakopčan. Museli tedy nastoupit junioři. „Měli jsme jich v sestavě pět, i když Dominika Fňukala už ani jako juniora neberu. Do první obrany šel zase Honza Šulavík, který s námi odehrál celý pohár.

Třetí útok pak byl složený ze samých juniorů. David Musil už s námi taky byl, doplnili ho Patrik Baránek s Filipem Svobodou," osvětlil změny v kádru pro toto utkání Miškov.

RYCHLÉ VEDENÍ ORCY, ZÁVĚR TŘETINY PRO LETKU

Přesto začal Krnov naprosto skvěle. Než se Letka rozkoukala, za pět minut po gólech Blaha a Filipa prohrávala 0:2. A když ostrostřelec Filip přidal před uplynutím čtvrthodiny třetí branku, byli Ostravští zralí na ručník.

„Ten začátek se nám hodně povedl, uklidnili jsme se ale možná až moc," uváděl hrající trenér. V osmnácté minutě se Letka poprvé trefila. „Byl to takový nešťastný gól, z velikého úhlu to tam našemu gólmanovi propadlo. Tahle branka je hodně nakopla a nás zase srazila," popisoval Ondřej Miškov.

Minutu před první sirénou pak domácí Ostrava přidala dokonce kontaktní branku.

TŘI OSLABENÍ V ŘADĚ

„O přestávce jsme si říkali, že se tím nesmíme nechat zaskočit a zase na ně vletíme, jako na začátku první třetiny. A povedlo se," říkal krnovský útočník. Dvěma góly v rozmezí několika vteřin čtyřiadvacáté minuty získali Krnováci opět třígólový náskok. Jenomže pak začali úřadovat rozhodčí.

„Vyfasovali jsme tři dvouminutové tresty a ty nám sebraly dost sil. Oslabení jsme hráli jen na osm lidí, dvě čtveřice. Sice jsme si dokonce vytvořili i ve čtyřech nějaké šance, ale hlavně dvakrát inkasovali," popisoval dění na hřišti Ondřej Miškov.

Letka se tedy znovu dostala na kontakt a před třetí třetinou svítil na ukazateli stav 4:5 ve prospěch Orcy.

LETKA DOTÁHLA SKÓRE

Třetí dějství začali lépe domácí ostravští florbalisté. Několikrát dotírali na Baranovu branku, ale krnovský brankář odolal. Po deseti minutách však mohlo být rozhodnuto. Mladý krnovský Baránek se řítil sám na gólmana Letky, ale obrovskou příležitost neproměnil.

„Trochu se toho zalekl, že se dostal do takové šance. V rozhodujícím okamžiku mu míček sjel," řekl hrající trenér Krnova. O tři minuty později přišel trest. Krnovští ztratili míček za vlastní brankou, ostravský útočník našel před brankou úplně nekrytého spoluhráče, ten si položil Barana a vyrovnal na 5:5.

„Potom už jsme stáhli hru na jedenáct lidí. Už bylo těžké něco vymýšlet, hlavně se pozorně bránilo," podotkl Ondřej Miškov.

KANONÝR FILIP ROZHODL PRODLOUŽENÍ

S prodloužením mají Krnováci svoje zkušenosti. „Hráli jsme na dvě lajny, už to bylo opatrnější, nikdo nechtěl udělat chybu. Přece jen šlo o postup. Tempo trochu opadlo, bylo to poklidnější," komentoval nastavený čas krnovský kouč.

Patnáct sekund před koncem získal Krnov rozehrávku. „Napadlo mě, že jsme ještě neměli oddechový čas. Tak jsme si ho vzali a zkusili něco vymyslet, abychom měli poslední střelu," popisoval dramatický konec Ondřej Miškov a pokračoval: „Jarda Filip šel na rozehrávku. Střílel pak z beka do chumlu, tam to srazil obránce, Adam Blaho to zpátky nahodil, mně se to povedlo hodit zpátky na Jardu v obraně, ať už to udrží. Jenže on je zabiják, z patnácti metrů trefil pod víko," usmíval se trenér Orcy.

Časomíra se zastavila vteřinu před vypršením času a na ploše se strhla obrovská krnovská radost. „Byla to fakt euforie," radoval se Miškov a hodnotil utkání: „V první půlce jsme byli lepší my, potom po těch přesilovkách byla lepší Letka. Rozhodujícím faktorem byl zase Jarda Filip, který dal čtyři branky a rozhodl."

Velkou motivací pro Orcu bylo to, že v případě vítězství by Krnovští hostili účastníka národní ligy z Opavy. A to se povedlo. „Už před zápasem jsem říkal klukům v šatně, že by to bylo super, zahrát si proti P.E.M.ě doma," smál se Ondřej Miškov a dodával:

„Hráli jsme spolu v poháru tak před čtyřmi lety, ale to bylo jen ve skupině a oba týmy byly jinde. Teď už o něco půjde. Bude to výborný zápas. Doufám, že přijde plná hala jak našich, tak i opavských fanoušků," těšil se kouč.

Utkání Orcy s Opavou se odehraje na státní svátek ve středu 28. září od 17 hodin ve sportovní hale ZŠ Janáčkovo náměstí.

FBK Letka Ostrava - FBC Orca Krnov 5:6pp (2:3, 2:2, 1:0 - 0:1)
Branky a asistence: 18. Jurák (Mrázek), 19. Toman (Krupa), 30. Krupa (Mrázek), 38. Toman (Ondruch), 53. Toman (Krupa) - 3. Blaho (Lhoťan), 5. Filip (Filip Fňukal), 14. Filip, 24. Filip (Lhoťan), 24. Hrbolka (Miškov), 70. Filip (Miškov)
FBC Orca Krnov: Baran - Lhoťan, Šulavík, Filip Fňukal, Dominik Fňukal - Krvač, David Matušinský, Miškov - Hrbolka, Filip, Blaho - Baránek, Musil, Svoboda. Trenér: Ondřej Miškov