V místech u Kobylího rybníku v Bruntále, kde většinou posedávají rybáři, bylo ve středu 13. května značně rušno. Policisté uzavřeli prostor, aby mohli z vody na břeh vynést mrtvé tělo muže středního věku.

Podle informací Deníku se jednalo o jednoho z lidí, kteří neměli stabilní bydliště, a kterým se též přezdívá bezdomovci. Muž za svého života postával poblíž místních prodejen, a byl zanedbanějšího vzhledu. Nález jeho mrtvého těla nahlásil policistům náhodný kolemjdoucí.

„Dnes v ranních hodinách bylo v Kobylím rybníku v Bruntále nalezeno tělo muže. Přivolaní potápěči z Policejního prezidia oddělení Frýdek Místek vytáhli tělo z vody. Následně v okolí nálezu propátrali dno rybníka," řekla k události bruntálská policejní mluvčí Pavla Jiroušková. Jak dodala, kriminalisté zjistili, že se jedná o místního padesátiletého muže.

„Prvotním ohledáním prozatím nebylo zjištěno cizí zavinění. Příčiny a okolnosti úmrtí určí nařízená soudní pitva. Případ prověřují bruntálští kriminalisté," dodala mluvčí. Potápěči se ještě po vytažení mrtvého těla na břeh vydali prohledat dno rybníku. Z jeho dna vytáhli už jenom poničený vozík a zašlý, zrezivělý odpadkový koš.

To se nestalo padesát let

Nález těla muže v rybníku neponechal chladnými ani občany, kteří kolem procházeli. „Co říkám na to, že tu našli mrtvolu? Asi byl ožralý," komentoval dění jeden z místních, Ladislav Polák.

Ladislav Polák si na nic podobného nevzpomíná. „Já jsem manželce říkal: Jestli tam někdo spadl, určitě je po něm. A můžu říct, že co bydlím padesát let v Bruntále, nic podobného jsem zde nezažil. Tady, pokud vím, nikdy nebyla žádná mrtvola. Je to katastrofa," sdělil Deníku Ladislav Polák.

Také on byl zvyklý u Kobylího rybníka potkávat především rybáře.

Pohřební služba

Jen co kriminalisté mrtvého ohledali, přijeli na místo pracovníci bruntálské pohřební služby, aby se o tělo postarali. Muži připomněli případ z roku 2007, kdy se pro změnu utopila žena v Černém potoce v bruntálském městském parku. Tehdy svou roli sehrál alkohol.

Jelikož se jednalo o muže z řad bezdomovců, zřejmě nastane problém s placením pohřbu. Kdo v takovém případě náklady spojené s pohřbením mrtvého těla uhradí? „Pokud se do 96 hodin od oznámení úmrtí nepřihlásí někdo, kdo by vypravil pohřeb, učiní tak město," sdělil mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.