"Policisté územního odboru Bruntál prověřují okolnosti pádu sedačky lanovky, ke které došlo 23. února 2019 v obci Karlov pod Pradědem. Na předmětné sedačce seděl 49letý muž, který měl spadnout z výšky zhruba tří metrů. Zranění muže není dosud specifikováno, z místa byl transportován do nemocnice," uvedla k události v sobotu večer policejní mluvčí Gabriela Pokorná.

Jak se v nemocnici ukázalo, muž ze z pádu brzy zotaví. „Byl přijat fakultní nemocnici Ostrava a mohu potvrdit, že v současnosti se nachází ve stabilizovaném stavu,“ uvedla k případu mluvčí nemocnice Naďa Chatová.

„Ke zprovoznění lanovky došlo po cca půl hodině, vrtulník pro pána přiletěl až po hodině a půl,“ popsala dění na svahu svědkyně události Lucie Kosiecová. „Po hodině lyžování toto. Jednalo se o pád sedačky. Bohu díky, že na ní seděl pouze jeden pán,“ uvedla na sociální síti Facebook s tím, že byl účastník stejného zájezdu jako ona. Nejvíc ji zaskočilo, že lanovka se znovu rozjela ještě dřív, než si pro pacienta přiletěl vrtulník.

Zdroj: Facebook

"Provoz lanové dráhy byl po kontrole drážní inspekcí s jejich schválením obnoven. Co se jednoho lyžaře, který na sedačce seděl týče, je v pořádku, odešel z místa tzv. po vlastních a nemáme v tuto chvíli informaci, že by si odnesl z pádu jakékoli zranění, přesto byl pro jistotu převezen do zdravotnického zařízení k pozorování," reagovala na sociální síti Kateřina Cinklová, která má na starosti PR pro SKI Karlov s. r. o.

"Drážní inspekce souhlas s technickým stavem rozhodně nedává. Drážní inspekce provedla šetření na místě mimořádné události a udělí souhlas se započetím odklizovacích prací. Rozhodnutí o bezpečném provozování drážní dopravy a obnovení provozu je následně na provozovateli dráhy," řekl na dotaz Deníku k události mluvčí drážní inspekce Martin Drápal.

VYJÁDŘENÍ ZZS

V neděli médiím oficiální vyjádření za Zdravotnickou záchrannou službu (ZZS) Moravskoslezského kraje zaslal i její mluvčí Lukáš Humpl. Tady je její plné znění:

Vzhledem k negativně laděným a velmi zavádějícím komentářům na sociálních sítích i jejich citacím v některých mediích, považuje Zdravotnická záchranná služba MSK za nutné uvést na pravou míru základní informace o události, která se odehrála v sobotu 23. února ve Ski areálu Karlov.
O pádu devětačtyřicetiletého muže ze sedačkové lanovky, a to i s konstrukcí sedačky, byli operátoři ZZS MSK informováni tři minuty po sobotní třinácté hodině. Členové Horské služby Jeseníky dispečerům ZZS oznámili, že k pádu došlo z výšky 3-4 metrů a u postiženého se může jednat o poranění dolní končetiny a pánve.
Vzhledem k okolnostem a skutečnosti pádu z výšky i doporučeným postupům, operátoři záchranné služby vyslali na pomoc nejen pozemní posádku, ale také vrtulník LZS z Ostravy.
K pacientovi dorazila nejprve skupina rychlé zdravotnické pomoci, a to v čase 13:21 hodin, tedy patnáct minut od převzetí události operačním střediskem. Následně v 13:35 hodin dosedl na místě i ostravský vrtulník.
Podle informací, které mají záchranáři k dispozici, měl muž po pádu lanovky sám dojít za doprovodu svých známých do restaurace ski areálu, odkud byla teprve s časovým skluzem informována policie a horská služba. První, kdo muže ošetřoval, byli právě její členové a horská služba také následně po 13. hodině kontaktovala zdravotnickou záchrannou službu.
Pacient byl při vědomí a mimo ohrožení života. Záchranáři jej uložili do vakuové matrace. Zasahující lékař nevyloučil možné vnitřní poranění, a proto byl vrtulníkem přepraven do ostravské Fakultní nemocnice.
Zásah zdravotnické záchranné služby proběhl plně profesionálně a zcela v zákonných limitech, pokud jde o rychlost příjezdu k pacientovi. ZZS MSK rozhodně a naprosto jednoznačně odmítá veřejně dostupné a negativně vyznívající komentáře směrem k tomuto zásahu.

Běžkaři začali své putování po moravskoslezské hranici na Skřítku. Ve výbavě mají vlajky Moravy a Slezska.
Běžkaři putují po historické hranici Moravy a Slezska
Ilustrační foto.
Jeseníky varují před ledem, Beskydy spouští nové lanovky