Podle náčelníka Horské služby Jeseníky Michala Klimeše horskou službu o kolapsu staršího turisty informovala záchranná služba.

„Tu upozornili příbuzní a kamarádi muže, který upadl do bezvědomí. Na místo jsme ihned vyslali dva naše záchranáře s potřebným lékařským vybavením na terénní čtyřkolce. Ti cestou potkali lékaře, který je nyní shodou okolností v této oblasti na dovolené. Požádali jej o spolupráci, mimo jiné proto, že lékař měl u sebe vybavení, které my zatím nemáme," uvedl Klimeš s tím, že zároveň byl povolán vrtulník z Ostravy.

Podle Klimeše měl záchranný tým práci ztíženou tím, že muž v bezvědomí se nacházel v těžce přístupném terénu. Při příjezdu záchranářů už se ho snažili oživit svědci. Záchranáři po příjezdu převzali resuscitaci.

„Lékař muže napojil na speciální defibrilátor, který umí zároveň stanovit základní diagnózu a natočit EKG. I po delší době profesionálních pokusů obnovit turistovy životní funkce, však musel lékař konstatovat smrt," uvedl Klimeš.

Dodal, že zejména starším a nemocným návštěvníkům doporučuje, aby pečlivě plánovali trasy výletů a zohlednili svůj věk a zdravotní stav. „Především v náročném a těžko přístupném terénu se přeceňování vlastních sil může vymstít," varoval Klimeš.