Zahrádkáře, kteří mají svou kolonii podél kolejí na Petrovické ulici, v pátek 20. března vytáhlo sluníčko k jarnímu úklidu. Z poklidného pracovního tempa je ve 14.25 hodin vytrhla rána a skřípějící brzdy osobního vlaku.

„Přejezd má zvukovou signalizaci a také před ním každý mašinfíra vždycky zahouká, takže po letech zahradničení už ty zvuky přestanete vnímat. Když vlak odhodil to auto z kolejí, vůbec jsem si nedokázala vybavit, zda jsme před tím nárazem slyšeli houkání a zvukovou signalizaci nebo ne," uvedla zahrádkářka paní Zdeňka.

Signalizace fungovala

Zda byla světelná signalizace funkční a jak si strojvedoucí a řidič plnili své povinnosti, to bylo hlavním předmětem zájmu policie i drážní inspekce.

„Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací, která byla dle šetření na místě mimořádné události v době nehody v činnosti. Při nehodě byl zraněn řidič osobního automobilu," prozradil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Řidič auta skončil v nemocnici

Kolize vlaků s auty většinou mají velmi vážné následky, ale tentokrát to vypadá na relativně šťastný konec. Žádný z cestujících ve vlaku nebyl zraněn, takže přivolaní záchranáři se ujali pouze jednoho člověka z auta. „Ošetřovali jsme pacienta ve věku 35 let, jež cestoval ve vozidle, které se střetlo s vlakem. Muž byl při vědomí a komunikoval s námi. S podezřením na otřes mozku byl po ošetření předán na urgentní příjem krnovské nemocnice," doplnil mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Jaké jsou škody na autě a na vlaku

Podle Martina Drápala byla celková škoda předběžně odhadnuta na 300 tisíc korun. „Z toho sto tisíc je škoda na automobilu a 200 tisíc na vlaku. Provoz na této trati byl obnoven v 16.40 hodin," doplnil Martin Drápal.

Díky zásahu hasičů, kteří si ohlídali únik ropných látek, jsou ekologické škody minimální. Cestující z vlaku nechtěli čekat tak dlouho a raději šli pěšky domů nebo do nejbližší stanice Krnov hlavní nádraží.