Můžeme si to ukázat na příkladu tří medvědů. Jeden byl plachý a bál se lidí. Musel se v horách hodně snažit, než sehnal med divokých včel, nasbíral lesní plody a hmyz. Když neulovil dost ryb a zvěře, měl hlad. Přesto v této nice žije tisíce let.

Druhý medvěd zjistil, že je pohodlnější odložit plachost a zajít si v Beskydech na večeři do ovčínů a úlů než se honit za srnci. Možná našel něco k snědku i mezi odpadky. V této nice ale narazil na predátora senátora Jiřího Čunka, který chrání zájmy voličů odstřelem šelem.

Třetí medvěd obývá niku, kde má postaráno o potravu i bezpečí. V zoologické zahradě i u Berousků dostane každý medvěd veterinární péči a žrádla co hrdlo ráčí, ale musí se smířit s mřížemi a s očumováním. Můžeme v něm vidět vězně na doživotí, ale i zaměstnance, který musí leccos nepříjemného skousnout, aby si vydělal na byt a stavu.

Medvědi Vojta, Kuba a Matěj si přivydělávají i jako filmoví herci. Uvědomují si ti, kdo požadují cirkusy bez zvířat, že nika zoologických zahrad má omezenou kapacitu, a že v Beskydech hrozí nebezpečí lidem i medvědům? Totéž platí i pro cirkusové lvy a Afriku. Proč zlikvidovat niku cirkusů, na které závisí přežití mnoha vzácných druhů?

Johann Kienel byl krnovský starosta v letech 1903–1919.
Vznik Československa a Krnov III.