Všichni Američané od rána do večera rozebírali, proč boxer Tyson v duelu o titul mistra světa v těžké váze ukousl svému soupeři Holyfieldovi ucho. Mí američtí přátelé se shodli, že Holyfield sice není žádný génius, ale má v těle sportovní ctnosti jako čest a hrdost bojovníka, zatímco Tyson je jen vymaštěný debil.

Vzpomněl jsem si na tento příběh nedávno u televizních zpráv, kde pořád dokola vysílali záběry, jak spoluhráči salvadorské fotbalové reprezentace Henry Romero a Darwin Cerén při zápase koušou své americké protivníky. K tomu ve sportovním zpravodajství připojili i archivní záběry, jak se na fotbalovém mistrovství světa 2014 Luis Suárez z Barcelony zakousl do italského obránce.

Aby toho kousání v televizi nebylo málo, na ČT2 k tomu připravili diskusní pořad Fokus Václava Moravce na téma Zvíře v nás aneb Co zvířecího je v člověku. Tam jsem se dozvěděl, že hadi každoročně po celém světě kousnou pět milionů lidí a z toho asi v polovině případů se jedná o jedovaté uštknutí, po kterém následuje otrava.

Psí kousnutí je ještě běžnější, celosvětově jde o desítky milionů případů ročně. V České republice prý bylo loni na 800 kousacích událostí. Kočkám se údajně jen v USA přisuzuje na 400 tisíc kousnutí ročně, ale v Asii je pravděpodobnější kousnutí opičí než kočičí. Celosvětově opice představují asi pětinu všech kousnutí.

Když jsem přepnul na magazín o počítačových videohrách, vůbec mě nepřekvapilo, že zrovna hodnotili novou střílečku, ve které vás chtějí kousnout nejen nemrtví lidé, ale dokonce i zombifikovaný medvěd nebo vlk.

A příští den jsem si v novinách přečetl, že už také v Opavě strážníci a policisté zaznamenali podobný případ, kdy došlo k pokousání člověka člověkem. Jednačtyřicetiletý muž tam u benzínky pěstí mlátil dopravní značky. Pak napadal jednoho ze svědků a při potyčce ho kousl do pravého předloktí. Pokousaný muž v nutné sebeobraně povalil útočníka na zem, kde ho znehybnil, aby nemohl už nikoho dalšího pokousat.

Víte, že podobně začínaly všechny zombie horory?